Business Hi-Tech

Tornado se lupta pentru triplarea veniturilor din Bulgaria, la aproape 40 mil. euro

20.06.2008, 20:26 22

Tornado Sistems, cel mai mare jucator de pe piata locala de distributie IT&C, tinteste o cifra de afaceri de 30-40 milioane de euro pe piata din Bulgaria, pe care activeaza din 1999.
"Tornado Bulgaria ne va aduce, la sfarsitul anului fiscal 2006 - 2007, care se termina in iunie 2008, aproximativ 10% din cifra de afaceri a grupului", a declarat pentru ZF Gerald Maier, directorul general al Tornado Sistems.
Compania anticipeaza venituri de 170 mil. dolari (130 mil. euro) pana in iunie 2008, obiectivul pentru anul fiscal urmator fiind depasirea pragului de 221 mil. dolari (142,4 mil. euro). Daca in acest an fiscal veniturile din Bulgaria vor fi de aproximativ 13 mil. euro, compania vrea sa ajunga pe locul trei pe piata.
"Ne propunem ca in perioada urmatoare sa ajungem pe locul al treilea in topul celor mai performante companii de pe aceasta piata, ceea ce va necesita o crestere anuala a veniturilor la 30-40 milioane de euro", a conchis Maier.
"Speram ca pana la sfarsitul acestei luni sa finalizam localizarea site-ul Tornnado Sistems pentru filiala noastra din Bulgaria, care va pune la dispozitia clientilor locali accesul la aceleasi facilitati de care beneficiaza utilizatorii din Romania, insa personalizate pentru nevoile partenerilor locali", a adaugat el.
Clientii bulgari vor avea astfel acces in timp real la informatii privind stocul de produse, stiuatia facturilor si vor putea monitoriza istoricul achizitiilor. Potrivit reprezentantilor Tornado, produsele comandate online sunt expediate direct din centrul regional de logistica al companiei din orasul Giurgiu, in termen de 48 de ore de la plasarea comenzii, in orice regiune din Bulgaria. In orasele Sofia si Ruse termenul de livrare este de 24 ore. "Piata din Bulgaria are in continuare un potential de crestere de ordinul zecilor de procente si va ramane in stadiul acesta pentru cativa ani. Se va observa insa o segmentare a pietei, iar jucatorii care nu se specializeaza pe anumite domenii nu vor rezista", a precizat Maier.
El a adaugat ca, in prezent, pe sectorul IT&C din Bulgaria activeaza aproximativ 12 distribuitori.
"Piata este foarte fragmentata si inglobeaza o duzina de distribuitori angro, cea mai mare parte a vanzarilor de pe aceasta piata fiind generate in zona Sofia", a spus Maier. Potrivit oficialului Tornado, principalii competitori din aceasta tara sunt firmele locale Most Computers, Solytron si Polycomp.
Conform firmei de analiza IDC (International Data Corporation), piata IT din Bulgaria a inregistrat in 2007 o crestere de 33,9%, la 873 mil. dolari (552,6 milioane de euro) si poate atinge in cursul acestui an valoarea de 974 mil. dolari (626,6 mil. euro).
Piata din Romania este de peste doua ori mai dezvoltata, estimandu-se pentru acest an un volum de vanzari de 1,37 mld. euro, in crestere cu aproximativ 11% fata de 2007.
In luna martie a acestui an, Tornado, controlata de catre oamenii de afaceri Eugen si Liviu Lepadatu, l-a numit pe austriacul Martin Rajsp in functia de country manager al filialei din Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO