Business Hi-Tech

Trei sferturi dintre navigatorii pe web au sub 35 de ani

12.06.2001, 00:00 17



Portalul acasa.ro a publicat rezultatele unui sondaj IT care confirma inca o data faptul ca in Romania Internetul este deocamdata preferat de oraseni.

In plus, accesul la autostrada informationala internationala se face in majoritate de la computerul de la serviciu, iar femeile-surfer incep sa castige teren in fata navigatorilor Barbati.

Din datele anuntate de acasa.ro reiese ca din cei peste 4.000 de utilizatori Internet care au completat chestionarele in perioada martie-aprilie, 21% provin din zona Bucurestiului, iar ceilalti din fiind Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Ploiesti, Suceava si Timisoara, adica in general din localitati in care activeaza centre universitare, iar retelele telefonice digitale au un grad mai mare de raspandire decat in restul tarii.

La fel ca in cazul studiilor si sondajelor precedente, structura pe sexe nu s-a modificat in ceea ce priveste raportul. Astfel, barbatii au accesat mai des Internet-ul (57,25% din repondenti) decat persoanele de sex feminin, insa acestea din urma au castigat teren, urcand cu 3-5 procente fata de studiile anterioare.

In ceea ce priveste structura pe varste, Internet-ul este utilizat cel mai mult de persoanele cuprinse intre 18 si 25 de ani - 36% si 25-35 de ani - 38%. Aceste categorii utilizeaza net-ul in medie 72 de ore, respectiv 67,5 ore petrecute online pe luna, adica cel putin doua ore in fiecare zi.

Dintre utilizatori, un procentaj semnificativ - 22% - este reprezentat de segmentul elevilor si studentilor, in general incadrati in categoria persoanelor ce nu realizeaza venit.

Din punctul de vedere al veniturilor, persoanele care dispun de mai putin de 100 de dolari lunar au acumulat un procentaj de 43,6%, in timp ce persoanele cuvenituri cuprinse intre 100 si 200 de dolari lunar au reprezentat 24%. Cea mai mica pondere, 9,8%, au avut-o persoanele cu venituri de peste 200 de dolari lunar.

Locul de munca a reprezentat si in acest sondaj cel mai important punct de acces la Internet (34% dintre repondenti acceseaza web-ul de birou), pe locurile urmatoare situandu-se scolile si Internet Cafe-urile (25%). Utilizatorii casnici detin o pondere de 23%.

Potrivit analistilor, dinamica accentuata a domeniului IT&C din ultima perioada este reflectata si de structura repondentilor, 45% dintre utilizatori avand o experienta de mai putin de un an in Internet. Utilizatorii cu o experienta intre 1 si 3 ani au acumulat 37 de procente din total, 18% avand cel putin 3 ani de experienta.



Cel mai mare cumparator IT, in recesiune

In acest an, piata computerelor din Statele Unite va inregistra un declin al vanzarilor de echipamente, pentru prima data in istoria de peste 20 de ani a industriei IT, se arata intr-un studiu al companiei de cercetare International Data Corporation (IDC).

Astfel, conform estimarilor, vanzarile de computere vor scadea in acest an pe piata americana cu 6,3 procente, pana la 45,3 milioane de unitati. In luna martie, IDC preconizase o rata de crestere de 2,2% in intreg anul 2001.

Anul trecut, in Statele Unite s-au vandut 48,4 milioane de computere, pentru ca in toata lumea, numarul acestora sa depaseasca 131,3 milioane.

Nici pentru piata globala previziunile nu sunt imbucuratoare, IDC anticipand o rata de crestere 5,8% fata de anul trecut. In luna martie, compania anuntase o rata estimata de crestere de 10,3%.

Firma a constat o diminuare a achizitiilor de computere de catre persoanele fizice din SUA, pentru aceasta categorie de consumatori vanzarile urmand sa scada, in acest an, cu 17,3%. In primul trimestru al anului in curs, americanii au cumparat cu 26,4% mai putine computere decat in perioada similara a anului trecut.

Sectorul corporatist din SUA a inregistrat achizitii in crestere cu 5-6% in primele trei luni ale anului, dar analistii IDC se asteapta ca acestea sa se diminueze pana la sfarsitul anului, la o rata de crestere de numai 0,6%.

Pentru anul viitor, IDC preconizeaza majorarea cu 4,6% a vanzarilor americane de computere, fata de acest an, pentru ca, la nivel global, acestea sa creasca cu 12,2%. "Piata americana din acest sector este, evident, in scadere, ramane de vazut in ce masura aceasta tendinta va fi inregistrata si in Europa si Asia", a declarat Loren Loverde, director al publicatiei trimestriale a IDC, PC Tracker.



Centrul American de Studii Strategice si Internationale a recomandat, saptamana trecuta, administratiei Statelor Unite sa renunte la limitarile impuse exportului de computere. "Problema este ca supercomputerul din 1990, produs in cateva zeci de exemplare, a devenit in 2000 un laptop produs in sute de mii de exemplare", se arata in raport.

Potrivit analistilor, eliminarea restrictiilor s-ar putea transforma intr-un mijloc foarte potrivit pentru a lupta impotriva recesiunii pietei IT americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO