Prima pagina

UE: Doar Romania si Bulgaria n-au implementat portabilitatea numerelor

19.03.2008, 18:05 19

Aproximativ 12 milioane de cetateni din Uniunea Europeana si-au schimbat anul trecut operatorul telecom, conform unui studiu realizat de executivul european.
Reprezentantii Comisiei noteaza ca in prezent pe intreg teritoriul UE - cu exceptia Romaniei si Bulgariei, utilizatorii isi pot schimba furnizorul de servicii telecom fara a-si pierde numarul de telefon, care poate fi transferat in noua retea. Portabilitatea numerelor va fi implementata in Romania abia in cursul acestui an.
Comisia este nemultumita, pe de alta parte, si de faptul ca portabilitatea numerelor nu se aplica in mod omogen pe tot teritoriul UE. In timp ce in Irlanda si Malta procedura de schimbare a operatorului dureaza o zi, in Italia si Slovacia aceasta dureaza pana la 20 de zile.
Tarifele practicate de operatorii de telefonie mobila din Uniunea Europeana au scazut anul trecut cu pana la 14%, principalul motiv al acestor reduceri fiind tendinta descendenta inregistrata de tarifele de interconectare, impusa de autoritatile de reglementare a industriei, conform unui studiu realizat de UE.
"Scaderea preturilor pentru comunicatiile vocale mobile cu pana la 14% reflecta reducerea tarifelor de terminare a apelurilor in retelele mobile facturate de un operator altui operator pentru conectarea apelurilor intre retele acestora, ca rezultat al interventiei autoritatilor nationale de reglementare a telecomunicatiilor", au spus oficialii Comisiei Europene.
Si in acest caz, Comisia noteaza ca tarifele de terminare a apelurilor in retelele mobile au scazut, dar in mod foarte variat pe tot cuprinsul UE. Cel mai mare tarif de acest tip este de 10 ori mai mare decat tariful cel mai mic: 1,9 eurocenti/minut in Cipru fata de 22,4 eurocenti/minut in Estonia.
In Romania, media tarifului de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila era de 7,18 eurocenti in luna octombrie 2007, sub media inregistrata la nivelul UE si una din cele mai mici din intreaga Uniune. Cu un an in urma, media tarifului de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila din Romania era de 7,33 eurocenti. Media tarifului la nivelul UE este de aproape 10 eurocenti.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO