Business Hi-Tech

Ultimele pregatiri pentru lansarea productiei Nokia la Cluj

Ultimele pregatiri pentru lansarea productiei Nokia la Cluj

Asa arata fabrica Nokia din Finlanda. Cea de la Cluj e inca in constructie

18.01.2008, 20:55 19

"Suntem la curent cu interesul presei din Romania privind activitatile noastre din Cluj. Dupa cum am afirmat anterior, Nokia informeaza publicul de fiecare data cand se produc dezvoltari noi si relevante. In acest moment, in Cluj nu a inceput productia. Suntem doar in faza initiala de testare a unor linii de asamblare", a declarat Anna Simai, Senior Communication Manager, Nokia Europa de Sud-Est.
Miercuri, in jurul orei 15, muncitorii firmei germane Golbeck, care construieste fabrica, lucrau la exterior.
Excavatoarele, betonierele si buldozerele sunt pretutindeni. Totul se face ca si cum ar exista o permanenta intarziere. Langa santierul pazit de angajatii unei firme clujene de securitate se afla creierul noii constructii, baracile albe unde se afla inginerii Glodbeck, dar si staff-ul de la Nokia.
Seful de santier, Goldbeck-junior, da asigurari project-managerului de la Nokia, Allan Knight: "We light the fire so that things may go faster" (Am facut demersuri pentru ca lucrurile sa se miste mai repede-n.r.).
Fabrica este impartita in trei hale uriase, dar niciuna dintre acestea nu este finisata. La fiecare se poate observa scheletul metalic al tavanului. In loc sa vedem angajati care asambeaza telefoane mobile vedem constructori.
Intrarea in fabrica se face printr-o alta hala, un fel de antecamera uriasa unde sunt depozitate materiale de constructii: role de otel, niste tevi si grinzi metalice. Din aceasta hala se intra in alta, de trei ori mai mare.
In partea stanga au fost "taiate" mai multe usi de acces pentru persoane. Una dintre acestea duce la niste scari, care urca spre o zona de birouri. Nimic nu este finisat. Exista doar usi si geamuri.
"S-a pornit productia de telefoane?", intrebam un muncitor. "Unde sunt, ca eu nu stiu. Sa ne dea si noua", glumeste acesta.
Imediat de la intrarea pe partea dreapta a acestei hale apar trei porti de fier, imense si rosii. Pe ele scrie cu litere de-o schioapa: "Do not enter". De aici incolo accesul nostru este interzis.
In cele trei hale uriase isi vor desfasura activitatea nu mai putin de 3.5000 de oameni, totul seamana cu un adevarat oras in oras. Fabrica va fi deservita de restaurante, hoteluri, locuri de recreere. De fapt, langa Cluj, va mai aparea un oras, Nokia Village.
Deschiderea fabricii Nokia in judetul Cluj, unde va fi relocata mare parte din activitatea fabricii din Bochum, Germania, a iscat dispute si in Parlamentul European (PE) in cadrul sesiunii desfasurate la Strasbourg. Presedintele Grupului Socialist din PE, germanul Martin Schultz, a solicitat Uniunii Europene sa nu permita deschiderea fabricii de la Cluj. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca Nokia nu beneficiaza de fonduri UE pentru transferul productiei de telefoane mobile de la fabrica din Bochum in Romania. Guvernul german intentioneaza sa investigheze daca grupul finlandez Nokia a beneficiat de fonduri comunitare pentru relocarea productiei din Germania in Europa de Est.
Seful delegatiei romane in PPE-DE, Sorin Frunzaverde, a declarat ca transferarea productiei Nokia din Germania catre alte fabrici, printre care si cea de la Jucu, nu inseamna ca resursele europene se pierd, ci doar sunt transferate catre un alt stat membru. "Acelasi lucru s-a intamplat si atunci cand compania a decis sa se dezvolte intr-un alt stat membru, respectiv Germania, si nu a investit in continuare in Finlanda", a mai declarat Sorin Frunzaverde.

Ce scrie presa germana

Bild: La doua zile dupa ce concernul finlandez Nokia a anuntat planurile de a inchide fabrica de la Bochum, din Germania, principalele sindicate ale muncitorilor se pregatesc de proteste. Potrivit aceleiasi surse, deocamdata muncitorii nu au intrat in greva, insa sindicatul IG Metall a anuntat ca o actiune de protest ar putea avea loc in aceasta seara.
Purtatoarea de cuvant a Nokia de la Helsinki, Arja Suominen, a precizat ca oficialii firmei nu sunt dispusi sa negocieze si ca fabrica germana se va inchide.
Der Spiegel: "Dupa fiasco-ul Nokia", expertii solicita stoparea subventiilor. "Mai intai, Nokia a incasat la Bochum milioane de euro de la stat, acum producatorul de telefoane mobile ii arata Germaniei spatele".
Potrivit publicatiei, producatorul finlandez ar fi primit de la statul german si de la autoritatile landului 60 de milioane de euro.
Westdeutschen Allgemeinen Zeitung: Pregatirile pentru transferul fabricii la Cluj dureaza din 2006, iar anul trecut finlandezii ar fi primit subventii de 33 de milioane de euro.
Berlin Online: Premierul landului NordrheinWestfalen, Jurgen Ruttgers,
si-a manifestat disponibilitatea de a discuta cu reprezentantii Nokia despre inchiderea fabricii, spunand chiar ca finlandezilor le-ar trebui facute propuneri pentru a le scadea costurile de productie.
Rheinischen Post, care apare in Dusseldorf: "Nu pot sa-mi imaginez ca o firma activa in toata lumea si care vrea si in viitor sa-si vanda produsele pe piata germana este gata sa accepte o lovitura de imagine", a declarat premierul landului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO