Business Hi-Tech

Un regal al gadgeturilor la care te calci in picioare: CeBIT America

19.06.2003, 00:00 12

Compania Deutsche Messe care organizeaza cel mai popular trade-show IT, CeBIT - Hanovra, a decis sa organizeze o editie a targului si peste Ocean. Astfel incat gigantii industriei IT si ai  media si-au dat intalnire ieri la New York.
Targul organizat de compania germana, chiar daca nu va avea mai mult de 20.000 de vizitatori, reprezinta o buna oportunitate pentru producatori sa se intreaca in gadgeturi.Peste 360 de companii si-au deschis standuri in centrul Javits din metropola americana, printre principalii exponenti numarandu-se Microsoft, Hewlett-Packard, Handspring sau PalmSource. Echipamentele mobile - Tablet PC, SmartPhones, laptopuri, handhelduri si echipamentele wireless tin capul de afis al festivalului. "CeBIT America s-a ferit intentionat de publicitatea pe care si-o fac targurile Comdex sau PC Expo, a explicat el. "Noi vrem sa reducem aglomeratia si sa dam oamenilor sansa sa faca afaceri bune", a declarat Mark Dineen, seful diviziei americane a organizatorului german.



StarTech sparge piata consolelor
Printre produsele lansate ieri au fost si destule surprize. Tocmai cand se vorbea de faptul ca HP incearca sa ingroape definitiv brandul Compaq la un an dupa fuziune, numarul doi mondial in in vanzarile de computere a lansat la CeBIT America patru noi laptopuri super-usoare sub acest brand. Realizate pe baza celei mai noi tehnologii Intel, laptopurile ofera capacitati de conectare WiFi ( Internet de mare viteza prin radio) si au preturi incepand de la 1.700 de dolari. Compania TDV Vison a lansat cu aceasta ocazie primul Tablet PC (un gen de laptop care recunoste scrisul de mana) cu pretul sub 1.000 de dolari. De asemenea, producatorul a lansat doua hibriduri intre Tablet si laptopul clasic, cu care spera sa ii incante pe vizitatori - la preturi de 999 de dolari.



Supertelefon Handspring
Handspring a prezentat ieri cel mai nou produs din seria Treo, un telefon inteligent (SmartPhone) cu PDA (asistent personal digital) si browser de Internet, camera digitala si sistem audio Hi-Fi. Gateway si-a lansat la randul sau primele PDA-uri pe baza Pocket PC. Producatorul de echipamente pentru stocarea datelor Iomega a prezentat la festival un inscriptor pentru DVD-uri si CD-uri, care suporta toate formaturile cunoscute in acest domeniu, la numai 330 de dolari. Pe partea echipamentelor WiFi, producatorii au facut valuri cu sistemele destinate noului standard 802.11g, care ofera cele mai rapide transmisii de date existente pana acum. Producatori de echipamente de retea, precum 3Com si creatori de echipamente mobile au lansat o serie intreaga de produse care functioneaza cu acest standard, pentru viteza maxima.



Organizator personal Fossil, la 300 de dolari



Nici companiile care realizeaza proiectoare digitale nu s-au lasat mai jos. Cele mai noi produse Mitsubishi au fost prezentate la CeBIT America: HC2 Home Theater ajunge insa la 1.999 de dolari, iar XD50, mini-proiectorul portabil, costa chiar 4.000$.
Nu lipseste nici industria jocurilor, compania StarTech profitand de ocazie pentru a lansa o consola de jocuri video care permite rularea oricarui tip de jocuri (PS II, Xbox, Nintendo). Pretul? Extrem de competitiv: 80 de dolari.
Producatorul de ceasuri Fossil a lansat cel mai nou tip de PDA care poate fi purtat asemenea unui ceas la incheietura mainii, pe baza platformei Palm OS, care nu costa mai mult de 300 de dolari. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO