Business Hi-Tech

Utilizatorii Windows XP si-au propus sa prelungeasca viata sistemului de operare

23.04.2008, 14:25 20

Utilizatorii de Windows XP, sistem pe care Microsoft doreste sa il retraga de pe piata in luna iunie a acestui an, au postat pe internet mai multe mesaje pe bloguri, forumuri si petitii prin care sustin superioritatea acestuia fata de cel mai nou sistem de operare de la Microsoft, Windows Vista.
Vista a fost lansat in luna ianuarie a acestui an, dar a fost intampinat cu o oarecare reticenta de catre utilizatori, in special din cauza cerintelor hardware pretentioase ale sistemului, a problemelor de compatibilitate cu unele aplicatii software sau echipamente hardware.
Pentru consumatori, disparitia calculatoarelor cu Windows XP preinstalat, dar si retragerea gradata a suportului tehnic sunt motive de ingrijorare.
Spre exemplu, Galen Gruman, jurnalist IT, a descoperit cum reticenta sa fata de noul sistem de operare este ceva comun in randul utilizatorilor Windows. El a initiat pe internet o petitie intitulata "Save XP", pentru a determina gigantul software sa isi regandeasca pozitia.
Petitia a adunat peste 100.000 de semnaturi de la publicarea sa in luna ianuarie a acestui an, iar multe comentarii se refera la dorinta consumatorilor de a mentine sistemul de operare pana in 2010, data la care este asteptata lansarea unei noi versiuni a sistemului de operare, ce poarta numele de cod Windows 7.
Alte comentarii releva dorinta anumitor utilizatori de a putea face downgrade de la Vista la XP. In general, PC-urile achizitionate de la marii producatori sosesc cu un sistem de operare preinstalat. Optional, cumparatorii pot alege sa inlocuiasca Vista cu Windows XP.
Anterior, aceasta optiune era disponibila numai pentru clientii din zona IMM sau corporate, insa Microsoft a deschis accesul si consumatorilor care achizitioneaza editiile Ultimate sau Business ale sistemului de operare Vista.
Pe de alta parte, unii utilizatori care au semnat petitia online sunt nemultumiti deoarece Microsoft a ales sa inlocuiasca un sistem de operare stabil cu unul nou, care inca nu a ajuns la maturitate, din ratiuni de marketing si profit, sustin ei. O mare parte dintre acestia au amenintat ca vor renunta la Windows pentru alte sisteme de operare precum Linux sau MacOS X.
Microsoft a amanat o data termenul de retragere a Windows XP de pe piata, insa compania nu a lasat de inteles ca ar putea face-o din nou. Reprezentantii Microsoft au refuzat sa aiba o intalnire cu Gruman pentru a discuta despre petitie. Potrivit declaratiilor acordate Associated Press, oficialii Microsoft sunt constienti de existenta acesteia si "se vor consulta cu partenerii si clientii pentru a determina ce hotarare trebuie sa ia pentru a le intampina nevoile".
"Reprezentantii Microsoft considera ca daca se arata indiferenti, consumatorii nu vor avea alternative si va trebui sa se multumeasca cu noul sistem de operare", a declarat Gruman.
In prezent, majoritatea persoanelor care achizitioneaza un computer nou primesc sistemul de operare Vista. In 2008, 94% din computerele cu un sistem Windows preinstalat vor rula Vista, potrivit unui studiu efectuat de catre firma de analiza a pietei IDC (International Data Corporation).
In ceea ce priveste mediul de afaceri, procentul PC-urilor care vor avea Vista preinstalat este de 75%. Cifra include, de asemenea, companiile care aleg sa faca un downgrade in favoarea XP.
Analistii sustin ca, desi Microsoft nu va mai comercializa copii ale sistemului de operare aparut in 2001, va fi totusi nevoita sa extinda serviciul de suport tehnic pentru acesta.
Al Gillen, analist la IDC, a estimat ca pana la sfarsitul acestui an, aproximativ 60% din computerele destinate consumatorilor finali si circa 70% din cele dedicate mediului de business vor rula in continuare Windows XP.
Insa, gigantul software planuieste sa sisteze serviciul de asistenta tehnica gratuita si garantie pana in aprilie 2009, urmand sa furnizeze un nivel mai limitat de asistenta tehnica pana in 2014. Gillen a precizat ca eforturile unor persoane precum Galen Gruman nu vor influenta decizia producatorului de software. Cererile venite din partea clientilor din mediul de afaceri vor avea un cuvant de spus, sustine el, pentru ca acestia reprezinta 69% din baza clientilor Microsoft.
Anumite companii precum Wells Manufacturing, care activeaza in domeniul metalurgiei in Statele Unite, spera ca Microsoft sa tina cont de acest aspect. Compania detine 200 de computere cu Windows XP sau Windows 2000. (Windows 2000 nu mai este comercializat, iar suportul tehnic pentru acesta este programat sa inceteze in 2010.)
Wells Manufacturing isi inlocuieste la fiecare 18 luni cate 50 de PC-uri, iar Lou Peterhans, directorul departamentului tehnic al companiei, sustine ca prefera sa mentina Windows XP deoarece o parte a aplicatiilor utilizate de catre Wells au probleme de compatibilitate cu Vista.
El a adaugat ca singurul motiv pentru care ar alege noul sistem de operare ar fi sistarea asistentei tehnice pentru XP. Wells Manufacturing planuieste sa mentina Windows XP de la 18 luni la doi ani, pana la lansarea noului sistem de operare al Microsoft, Windows 7.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO