Business Hi-Tech

Vodafone abandonează fuziunea cu un rival din Grecia

Vodafone abandonează fuziunea cu un rival din Grecia

Foto AFP

Autor: Adrian Seceleanu

07.02.2012, 00:03 424

Grupul britanic Vodafone a luat decizia ca subsidiara sa din Grecia să abandoneze tentativele de a fuziona cu rivalul Wind Hellas, în contextul în care autorităţile de reglementare de la Bruxelles s-au opus unei asemenea tranzacţii.

Acţionarii Wind Hellas şi oficialii Vodafone, care ocupă locul trei şi doi pe piaţa de telefonie mobilă din Grecia, au agreat "să pună capăt discuţiilor în ceea ce priveşte o posibilă combinare a celor două companii", a anunţat astăzi grupul britanic. Discuţiile s-au încheiat pentru că autorităţile de reglementare erau îngrijorate de formarea unei pieţe cu doar doi jucători, a declarat pentru Bloomberg o persoană apropiată discuţiilor.

O asemenea fuziune ar fi dus a crearea unui duopol, în care liderul de piaţă ar fi fost grupul elen OTE, din care Deutsche Telekom deţine 40%.

Grecii de la OTE sunt şi proprietarii companiilor locale Cosmote, Germanos, Romtelecom şi Zapp - cu un business anual de peste 1,2 mld. euro.

"O consolidare a pieţei de telefonie mobilă prin care să rămână doar doi operatori nu s-a întâmplat niciodată", a comentat Nektarios Papagiannakopoulos, analist în Atena al Eurobank EFG Securities.

Anul trecut grupurile Deutsche Telekom (Germania) şi Vodafone (Marea Britanie), care au înregistrat împreună pierderi de 6,4 mld. dolari din investiţiile făcute în Grecia, făcuseră presiuni pentru ca autorităţile de reglementare să le permită operatorilor de telefonie mobilă să fuzioneze pentru a rămâne profitabili.

"Dacă această fuziune nu este aprobată, atunci veţi vedea în curând o nouă companie în faliment pe piaţă", declara în noiembrie 2011 Michael Tsamaz, CEO al grupului elen OTE, în cadrul unei conferinţe organizate de banca de investiţii Morgan Stanley.

"Prin consolidare credem că putem con­tinua investiţiile", declarase Vittorio Colao, CEO al grupului Vodafone, la aceeaşi conferinţă a Morgan Stanley din Barcelona.

"Fără o consolidare, nu sunt sigur (că vom avea un business case pentru investiţii în Grecia - n. red.)", a spus Colao.

"Prefer să avem o piaţă mai puţin fragmentată, cu mai mulţi jucători dominanţi", a declarat Michael Tsamaz. O asemenea piaţă ar genera "încredere că va aduce profitabilitate pe termen lung", în timp ce pe

o piaţă cu mai mulţi jucători mai mici aceştia "ar urmări doar să-şi mărească nu­mărul de clienţi pentru a fi scoşi la vânzare mai târziu".

OTE, care are 7,9 milioane de clienţi pe telefonie mobilă, a înregistrat o scădere de 10% a veniturilor în primele nouă luni ale anului, în timp ce Vodafone Grecia a redus valoarea activelor sale de pe această piaţă cu 713 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO