Business Hi-Tech

Vodafone ar oferi 160 mld. $ pentru Verizon

17.07.2007, 19:56 25

Vodafone analizeaza posibilitatea lansarii unei oferte de 160 mld. $ pentru achizitia concurentului american Verizon Communications, implicat deja intr-un parteneriat cu operatorul britanic de telefonie mobila, relateaza site-ului Financial Times Alphaville.
In cazul finalizarii, tranzactia ar fi una din cele mai mari realizate vreodata, rivalizand cu preluarea Time Warner de catre AOL si cu achizitia companiei germane Mannesmann de catre Vodafone.
Vodafone nu a abordat inca firma americana in legatura cu planul de achizitie si nu exista certitudinea ca grupul va lansa o oferta, au declarat mai multe surse pentru FT Alphaville.
Cu toate acestea, o astfel de miscare ar solutiona incertitudinile referitoare la viitorul intereselor Vodafone in sectorul serviciilor de telefonie mobila din SUA, in conditiile in care compania detine o participatie de 45% la Verizon Wireless, divizia de profil a Verizon.
Planul ambitios a fost discutat de conducerea Vodafone in ultimele saptamani, odata cu analizarea posibilitatii de a exercita o optiune de tip "put", prin care Verizon este obligata sa cumpere titluri ale Verizon Wirelles in valoare de pana la 10 miliarde de dolari, daca Vodafone solicita o astfel de tranzactie.
Compania britanica ar obtine, prin exercitarea optiunii mentionate, care va expira la mijlocul lunii august, alaturi de reevaluarea activelor Verizon Wirelles, fonduri de pana la 20 de miliarde de dolari, pe care le-ar putea distribui actionarilor.
O alta alternativa analizata este lansarea unei oferte pentru Verizon, tranzactie din care ar rezulta o afacere cu o capitalizare de piata de circa 300 de miliarde de dolari, mai mare decat valoarea grupului american AT&T, cea mai mare companie din sectorul telecomunicatiilor la nivel mondial. Vodafone a evaluat mai multe structuri posibile pentru o astfel de tranzactie, au declarat surse din mediul financiar.
Printre acestea se numara un plan de preluare integrala a grupului, urmata de desprinderea operatiunilor din domeniul telefoniei fixe si vanzarea acestora catre un fond de investitii. De asemenea, Vodafone a luat in calcul finantarea partiala a ofertei printr-o emisiune de actiuni catre investitori americani.
Informatiile referitoare la posibila preluare a Verizon vor determina, probabil, intensificarea criticilor formulate de unii investitori la adresa directorului general al Vodafone, Arun Sarin, acestia solicitand limitarea expansiunii companiei.
Totodata, preluarea companiei americane ar fi considerata o tranzactie riscanta si foarte scumpa, iar achitarea pretului sub forma de titluri ale Vodafone ar declansa, probabil, controverse in randul actionarilor firmei britanice, care au acceptat, in trecut, unele din cele mai mari emisiuni de titluri realizate vreodata, inclusiv o oferta de actiuni in valoare de 183 de miliarde de dolari, utilizata pentru achizitia Mannesmann in anul 2000.
Prin intermediul unei note adresate presei, Vodafone a precizat: "in mod clar nu avem intentia de a face vreo oferta pentru Verizon Communications".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO