Business Hi-Tech

Vodafone, in cautarea pozitiei pierdute: primul loc in Statele Unite

15.12.2004, 00:00 16

Operatorul britanic de telefonie mobila Vodafone, cel mai mare din lume dupa nivelul incasarilor, este hotarat sa liciteze din nou pentru suprematie pe piata americana de profil, dupa ce in februarie s-a retras din cursa pentru cumpararea companiei AT&T Wireless, pierzand pozitia de lider in favoarea rivalului Cingular.
In incercarea de a redeveni numarul unu pe piata americana, Vodafone a dat unda verde operatorului de telefonie mobila Verizon Wireless, la care detine 45% din actiuni, pentru cumpararea "pestelui mai mic" Sprint.
Daca Verizon va cumpara Sprint, va deveni lider in Statele Unite, in fata operatorului Cingular. Totodata, daca intelegerea se va perfecta, recent anuntata fuziune dintre Sprint si Nextel (locurile 3 si 5 in piata americana), o afacere de 35 de miliarde de dolari, nu va mai avea loc, scrie The Wall Street Journal.
Operatorul Verizon Wireless, detinut in coproprietate de Vodafone si Verizon Communications, este interesat de preluarea Sprint inca de acum 18 luni, insa deocamdata nu este clar daca va face intr-adevar o oferta, au declarat surse din interiorul companiei.
Un purtator de cuvant al Vodafone a refuzat sa comenteze, argumentand ca este vorba de un caz care tine de Verizon si nu de Vodafone. Totusi, conform acordului dintre Verizon Communications si Vodafone, o eventuala oferta de cumparare formulata de catre Verizon Wireless pentru Sprint trebuie aprobata de ambele companii actionare.
Avansarea unei oferte concrete ar mai putea insa intarzia cateva zile sau chiar luni, deoarece Verizon Communications si Vodafone trebuie sa cada de acord asupra detaliilor, printre care se numara si stabilirea sumei exacte care va fi avansata. Zvonurile din piata indica faptul ca Verizon Wireless va oferi in jur de 40 de miliarde de dolari (30,1 miliarde de euro) pentru achizitionarea Sprint. Daca afacerea se va incheia, Vodafone va prelua probabil 45% din noua companie, acelasi procent pe care il detine si la Verizon Wireless, conform unor surse familiare cu acest caz, citate de Wall Street Journal.
In cursul ultimelor 12 luni, operatorii Sprint si Nextel au purtat discutii pentru o eventuala fuziune care ar fi creat o companie mult mai puternica, cu 39 de milioane de abonati si venituri de 30 de miliarde de dolari (22,8 miliarde de euro). Noua companie ar fi devenit al treilea jucator din piata si ar fi rivalizat puternic cu primii doi clasati, Cingular si Verizon.
Conform Wall Street Journal, consiliul de conducere al Sprint s-a reunit luni dupa-amiaza pentru a aproba fuzionarea cu Nextel, in timp ce oficialii acestei companii urmau sa isi dea si ei acordul in scurt timp. Conform planurilor comune ale celor doua companii, o intelegere finala urma sa fie anuntata ieri seara, la New York.
Daca insa Verizon va inainta propria oferta de cumparare a Sprint, intelegerea dintre aceasta companie si Nextel va fi anulata, sunt de parere specialistii.
In urma aparitiei in presa a stirii despre posibila cumparare a Sprint, actiunile Vodafone au scazut cu 4% la Bursa de la Londra. Pana acum, in cursul acestui an, actiunile Vodafone scazusera cu mai putin de un procent.
Veniturile Vodafone au crescut cu 10% in anul financiar 2004, incheiat la 31 martie, la o valoare de 33,6 miliarde de lire sterline (48,5 miliarde de euro la cursul actual)
Vodafone a anuntat ca a atras 7,4 milioane de noi clienti in prima jumatate a anului curent, baza totala de clienti ajungand la 146,7 milioane. Acest lucru inseamna ca Vodafone este a doua companie de telefonie mobila din lume, fiind depasita ca numar de clienti numai de operatorul China Mobile, care are 194,4 milioane de clienti.
Vodafone este prezenta si pe piata romaneasca, unde detine 20,1% din pachetul de actiuni al operatorului de telefonie mobila Connex. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO