Business Hi-Tech

Zapp vrea sa-si faca loc pe piata cu un mobil de pe care se poate suna pe Yahoo! Messenger

Zapp vrea sa-si faca loc pe piata cu un mobil de pe care se poate suna pe Yahoo! Messenger

Chris Bataillard, CEO al Telemobil: Nu cred ca vanzarile de servicii de internet vor scadea. Credem ca Zapp Easy poate fi un produs care sa genereze vanzari de volum. Nu stiu pe nimeni care sa fi renuntat la internet broadband din cauza crizei.

13.02.2009, 00:00 129

Telemobil, compania care administreaza reteaua de telefonie mobila Zapp, a lansat pe piata un telefon mobil asemanator terminalelor BlackBerry, care permite acces la functii precum e-mailul sau serviciile de mesagerie instantanee, si prin intermediul caruia operatorul spera sa-si majoreze cota pe una din putinele piete neafectate de criza - internetul mobil.

Telefonul Z910i, produs de compania sud-coreeana Ubiquam, functioneaza in reteaua CDMA a Zapp si are functii precum push e-mail, browser internet, conectare la servicii de mesagerie instantanee (Yahoo!, Google), player mp3 sau acces la YouTube. Telemobil sustine ca Z910i este primul mobil care suporta tehnologia push email si instant messenger voce si text prin tehnologia CDMA 450 MHz.
Cum majoritatea acestor functii sunt disponibile pe orice BlackBerry si pe aproape toate smartphone-urile, Zapp incearca sa se diferentieze pe piata prin strategia tarifara, serviciile implementate pe terminal si colaborarea pe segmentul tehnic si de marketing cu gigantul internet Yahoo!. Romanii sunt cei mai mari utilizatori Yahoo! din regiune, compania americana avand aici cateva milioane de utilizatori ai serviciului de posta si mesagerie instantanee. Segmentul de cautari pe internet este dominat in schimb, autoritar, de Google.
Zapp, un operator cu afaceri de peste zece ori mai mici decat liderii Orange si Vodafone si care are la indemana mai putine resurse, este fortat astfel sa iasa pe piata cu oferte care sa atraga atentia. Zapp, care nu si-a mai comunicat numarul de clienti din iulie 2007, trebuie sa recupereze si cei aproape doi ani in care disputele dintre fostii actionari privind strategia companiei au blocat investitiile si lansarea de noi produse.
Unul din serviciile care, spera Zapp, va atrage clienti si din mediul de business si din cel rezidential este cel care le permite utilizatorilor Zapp Easy sa apeleze de pe telefonul mobil utilizatori care sunt conectati la serviciul de mesagerie instantanee Yahoo! Messenger de pe un calculator. "Astfel, un utilizator Zapp Easy poate apela un prieten care este in California si este conectat la Yahoo! Messenger de pe calculator, fara a plati tarife internationale", spune Chris Bataillard, fostul bancher de investitii care conduce Zapp. Practic, Zapp le permite utilizatorilor sa-si sune fara alte costuri suplimentare decat cele incluse in taxa de abonament prietenii conectati la Yahoo! Messenger pe calculator. Numarul de minute de convorbiri catre utilizatorii Yahoo! Messenger variaza in functie de abonament si plan tarifar.
Telemobil spera sa-si mareasca vanzarile si prin posibilitatea oferita clientilor de a utiliza Zapp Easy in sistem prepay.
De asemenea, compania mizeaza pe faptul ca telefonul mobil poate fi folosit si ca modem pentru conectarea la internet a unui calculator mobil sau de birou. Pentru a face aceasta optiune atractiva, compania a introdus limite ridicate pentru volumul de date transferat la viteza maxima (2,4 Mbps) si a introdus si diferite optiuni pentru suplimentarea volumului de date disponibil.
Pachetul de servicii Zapp Easy este impartit in cinci planuri tarifare si este disponibil atat in forma preplatita, cat si cu abonament. Pentru 12 euro/luna, abonamentul Basic include transfer de date in limita a 100 MB si un tarif de 0,1 euro/minut pentru apelurile catre alte retele. De asemenea, pentru primele doua luni, abonatul primeste 3.000 de minute de apeluri catre utilizatori ai Yahoo! Messenger.
In cazul abonamentului Plus, care costa 24 euro/luna, clientul are acces nelimitat la internet si poate efectua apeluri si mesaje scrise nelimitate in reteaua Zapp Mobile, precum si convorbiri nelimitate catre utilizatorii Yahoo! Messenger. Pentru acest abonament, dupa depasirea unei limite de trafic de 5GB, viteza scade la 256 kbps. Telefonul mobil costa intre 50 si 150 de euro in functie de valoarea si durata abonamentului.
Clientii operatorului pot opta si pentru pachetul prepaid, care costa 199 euro (include 20 de euro credit initial) si permite, in primele doua luni, acces gratuit la internet si 3.000 de minute de telefonie prin internet. Zapp prepaid este disponibil in trei variante, preturile variind de la 1,9 euro (valabilitate o zi) la 10 euro (valabilitate o luna). Bataillard sustine ca viitoarele terminale disponibile in cadrul serviciului Zapp Easy ar putea include si acces la retele Wi-Fi si ar putea rula alte sisteme de operare, precum Google Android sau Windows Mobile.
Zapp concureaza pe serviciile de internet mobil cu Orange si Vodafone, care ofera servicii la viteze de pana la 7,2 Mbps prin retele 3G. Pe piata va intra si Romtelecom, care a inceput de anul trecut sa dezvolte o retea bazata pe o tehnologie CDMA. Lansarea comerciala a serviciilor de date mobile a Romtelecom ar putea avea loc in primul semestru al acestui an. Romania este una dintre cele mai slab dezvoltate tari din Uniunea Europeana din punctul de vedere al accesului la internet. In 2007, doar 8% din cele 8 milioane de gospodarii din Romania aveau acces la servicii de internet de mare viteza.
Anul trecut, situatia se imbunatatise, procentul gospodariilor cu acces la broadband crescand la 13%, conform datelor Eurostat, oficiul de statistica al Uniunii Europene. Piata locala de internet are astfel, cel putin teoretic, un potential foarte ridicat de crestere, in conditiile in care aproape sapte milioane de gospodarii din Romania nu au acces la broadband.
"Nu cred ca vanzarile de servicii de internet vor scadea. Credem ca Zapp Easy poate fi un produs care sa genereze vanzari de volum. Nu stiu pe nimeni care sa fi renuntat la internet broadband din cauza crizei", spune si Chris Bataillard.
Telemobil este detinuta de Inquam Romania, societate inregistrata in Insulele Virgine Britanice, care detine peste 99,99% din titlurile operatorului roman. Inquam Romania este controlata grupul Saudi Oger. Grupul Saudi Oger este proprietarul operatorului de telecomunicatii Oger Telecom, prezent pe pietele din Arabia Saudita, Liban, Iordania, Africa de Sud si Turcia.
Cum a ajuns Zapp sa colaboreze cu Yahoo!
 
Dominatia Yahoo! pe piata locala de e-mail si mesagerie instantanee, precum si posibilitatile tehnice furnizate de platforma soft a companiei americane au adus Zapp la aceeasi masa cu echipa Yahoo! din Paris, care se ocupa de Europa Centrala, relateaza oficialii Zapp. Cele doua companii au colaborat pe segmentul tehnic si pe marketing. Yahoo! este unul dintre cei mai importanti jucatori online din Romania, detinand controlul detasat pe piata de e-mail (peste 8 milioane de utilizatori inregistrati), mesagerie instantanee (peste 7.000.000), jocuri online ( peste 800.000) sau prin portalul foto Flickr (peste 300.000).
 
Atac la BlackBerry
 
  • Telefonul Z910i, produs de compania sud-coreeana Ubiquam functioneaza in reteaua CDMA a Zapp si are functii precum push e-mail, browser internet, bluetooth, conectare la servicii de mesagerie instantanee, player mp3 sau acces la YouTube.
  • Telefonul costa intre 50 si 150 de euro la abonament
  • Telefonul mobil poate fi folosit si ca modem pentru conectarea la internet a unui calculator mobil sau de birou.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO