Business Hi-Tech

ZF Most valuable TECH start-ups in Romania 2022. Cristian Dascălu, GapMinder VC şi Techcelerator: Este un moment bun să începi, este un moment bun de a investi, dar trebuie să schimbi un pic mindset-ul cu o focalizare pe pragmatism, pe cifre

ZF Most valuable TECH start-ups in Romania 2022. Cristian...

Autor: Ramona Cornea

14.07.2022, 20:59 123

Cristian Dascălu, partner în cadrul GapMinder VC şi co-fondator al Techcelerator, este de părere că perioada aceasta este un moment bun de începe un start-up, de a investi, dar că totul trebuie realizat cu o schimbare de mentalitate, una care să fie concentrată pe pragmatism, pe cifre.

„Cu siguranţă vom vedea evoluţii atât în cele pre-seed, cât şi în seed şi recomandăm oamenilor să nu se teamă de narativul general. Narativul general trebuie să îi îngrijoreze pe cei care vin cu nişte rezolvări majore la nişte probleme majore. În această etapă este un nou ciclu economic care începe şi tot ce am văzut noi ca big tech a început tot într-un astfel de moment, în un ciclu anterior. Deci este un moment bun să începi, este un moment bun de a investi, dar trebuie să schimbi un pic mindset-ul cu o focalizare pe pragmatism, pe cifre. Este o ocazie şi pentru ecosistemul local să iasă din această perioadă de afirmare. Cred că ecosistemul din România, din sud-estul Europei poate să înceapă să se dovedească, să se concentreze pe cifre, pe realizări reale. Cred că am reuşit să învăţăm şi să vindem în pieţe internaţionale. Ieşim din zona în care se finanţează lucruri frumoase şi nice to have”, a declarat Cristian Dascălu în cadrul conferinţei ZF Most valuable TECH start-ups in Romania 2022.

Ce a mai declarat Cristian Dascălu în cadrul conferinţei:

• Ne uităm atât la companiile din accelerare, cât la companiile care sunt în etapa pre-seed to seed, cât şi la partea de initial seed, late seed, unde este concentrarea Gapminder predominantă, pe prima parte fiind focusul Techcelerator.

• Nu este vorba doar despre ce poate să facă un stakeholder investiţional în etapa aceea, este important şi de unde vine compania şi ce urmează mai departe. Focusul este să şi găseşti parteneri internaţionali investiţionali cu care să poţi conlucra, iar compania să aibă unde să crească mai departe.

• Este trecerea de la good companies la great companies, poţi spune că diferenţa nu este mare, dar când te uiţi la detalii, ele devin din ce în ce mai importante. Pe de altă parte, presiunea investitorilor de a fi mai atenţi a ajuns şi ea ceva mai mare pentru că a crescut riscul. Toată partea de probleme trebuie să se bazeze pe o tracţiune, pe partea de rate de creştere validate atât de user, dar mai ales de venituri. Chiar dacă veniturile sunt mici, ele trebuie să aibă o rată de multiplicare bună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO