Business Internaţional

2017 a fost anul optimiştilor, iar surpriza cea mai plăcută a fost economia zonei euro. 2018 va fi anul revenirii la normal

2017 a fost anul optimiştilor, iar surpriza cea mai...
27.12.2017, 15:09 774

Economia globală şi-a recucerit bazele până la care ajunsese în 2017, înainte de marea criză financiară, ajutată de creşterile surprinzător de bune ale economiilor emergente mari.  

Dacă sunt comparate predicţiile de creştere economică făcute în urmă cu un an pentru 2017 cu cele mai recente rezultate se poate vedea că pesimiştii s-au înşelat, scrie Bloomberg. Una dintre cele mai mari surprize a fost zona euro, care probabil va înregistra anul acesta cel mai puternic avans din ultimii zece ani. Cea mai recentă estimare de creştere pentru economia uniunii monetare este de 2,3%, cu mult peste prognoza de 1,4% de la începutul anului. Chiar şi Marea Britanie, care a căzut pe ultimul loc din grupul celor mai avansate şapte economii, a evoluat peste aşteptări.

“A fost nevoie de zece ani pentru a putea lăsa în urmă criza”, spune Samy Chaar, economist şef la Lombard Odier din Geneva. “Economia globală şi-a găsit o bază normală, inflaţia începe să revină în peisaj, dar departe de a aduce vreun risc, iar băncile centrale sunt capabile să înlăture treptat politicile excepţionale de sprijin.” Unele bănci centrale au început deja să înainteze pe calea retragerii stimulului. Anul acesta, Rezerva Federală americană a majorat în trei reprize dobânda de politică monetară, iar pentru 2018 sunt prognozate încă trei creşteri. Banca Angliei nu se grăbeşte, ridicând dobânda în noiembrie pentru prima data în ultimul deceniu. În zona euro, Banca Centrală Europeană încetineşte, nu opreşte, ritmul achiziţiilor lunare de obligaţiuni.

Pentru 2018, potrivit Goldman Sachs,  principalele riscuri sunt de natură politică. Printre acestea, banca americană enumeră negocierile Nafta, ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord şi alegerile din Italia.

Cele mai recente proiecţii arată că economia Germaniei, cea mai mare din UE, va încetini de la 2,5% anul acesta la 2,2% anul viitor. Franţa va menţine ritmul de 1,8%. În aceste condiţii, PIB-ul zonei euro va creşte mai încet, cu 2,1%, faţă de 2,3% anul acesta. În schimb, SUA vor accelera de la 2,3% la 2,5%.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO