Business Internaţional

600 mld. dolari sau povestea de cosmar a Statelor Unite

15.10.2003, 00:00 12

O analiza realizata de cei mai mari jucatori de pe Wall Street a scos in evidenta faptul ca deficitul bugetar al Statelor Unite ar putea atinge in anul fiscal inceput pe 1 octombrie impresionanta cifra de 600 de miliarde de dolari, avand in vedere sumele necesare efortului de reconstructie a Irakului si masurile electorale ce vor fi implementate pana in ajunul alegerilor de anul viitor.
Economisti de la Merrill Lynch, precum si de la alte 22 de firme de consultanta au estimat ca deficitul va depasi cifra oficiala inaintata de administratia Bush cu peste 125 miliarde de dolari. O serie de oficiali ai celor doua partide americane au considerat ca principala cauza a acestei deficiente il reprezinta politicile prea generoase practicate guvern. Pe termen mediu si lung, agravarea situatiei bugetare poate duce la cresterea ratelor de dobanda, fapt care ar reprezenta o adevarata frana pentru dezvoltarea economica. Pe de alta parte, SUA trebuie sa concureze pentru finantare pe pietele internationale, iar o evolutie nedorita a costurilor acestei finantari poate agrava si mai mult problemele celei mai mari economii din lume. " Un cost ridicat al capitalului inseamna o scadere a investitiilor si a productiei totale, ceea ce face ca pe termen lung economia sa sufere de pe urma acestor deficite," a afirmat Ian Morris, economist sef la HSBC. De asemenea, ratele de dobanda ar putea creste pe masura ce bancile centrale straine si-ar creste achizitiile de titluri americane. In saptamana incheiata, aceste banci aveau in portofoliu titluri americane cu o valoare de peste 798 mld. $. Datoria guvernamentala in suma de 3.400 mld. $ este finantata in proportie de 30% de investitori straini.
Mai mult decat impresionante, aceste cifre au ajuns o sursa de ingrijorare pentru toate mediile politice si de afaceri americane. Cu numai un an in urma, presedintele Bush anunta ca anul 2005 va consemna revenirea la excedent bugetar. Ultimile declaratii vizeaza doar reducerea deficitului la jumatate pana in 2008.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO