Business Internaţional

A doua mare banca, din fuziunea HypoVereinsbank BA/CA

26.07.2000, 00:00 22



Cel mai puternic impact al preluarii Bank Austria de catre HypoVereinsbank va fi resimtit pe piata bancara poloneza, in conditiile in care fuziunea dintre BPH, subsidiara a bancii germane, si PBK, controlata de Bank Austria, va conduce la crearea celei de-a treia mari banci din Europa de Est, cu o capitalizare de piata de 1,4 miliarde de dolari, apreciaza analisti citati de Reuters.

Oficialii Bank Austria au precizat insa ca nu se pune problema unei contopiri imediate a celor doua subsidiare, admitand totusi ca integrarea infrastructurilor celor doua institutii bancare specializate in servicii pentru populatie si intreprinderi mici si mijlocii va aduce importante economii de costuri.

"Polonia constituie marele punct de pornire al HypoVereinsbank in strategia de extindere in Europa de Est", a declarat Ewa Radkowska, analist financiar la ING BSK.

Gerhard Randa, actualul presedinte executiv al Bank Austria si viitorul responsabil cu activitatile HypoVereinsbank in Europa de Est, a declarat ca grupul rezultat in urma fuziunii se va concentra asupra dezvoltarii activitatilor din Polonia, considerata cea mai mare si mai atractiva piata din regiune.

"Piata bancara sufera inca de pe urma unui deficit de oferta", a declarat Randa. El considera ca atractivitatea mediului polonez de investitii este data in primul rand de existenta unui sistem de pensii foarte modern.

Fuziunea dintre Bank Przemyslowo-Handlowy (BPH) si Powszechny Bank Kredytowy (PBK) ar permite crearea unei institutii financiare cu active de 8,39 miliarde de dolari, devansata in Europa de Est numai de banca poloneza Pekao si de rivala sa din Ungaria OTP Bank.

Presedintele Bank Austria a afirmat ca retelele de retail ale celor doua subsidiare, una dezvoltata in nordul Poloniei si cealalta in sud, "se completeaza perfect".

"Potentialul de reducere a costurilor operationale ale celor doua banci prin integrarea infrastructurilor reprezinta o baza solida pentru cresterea profitabilitatii grupului pe piata poloneza", a declarat Randa. BPH si PBK ar detine impreuna o cota de piata de 10%, ambele banci avand de castigat.

Principalul concurent al HypoVereinsbank in Polonia va fi banca italiana UniCredito, care controleaza Pekao, cea mai puternica banca poloneza.

Pe piata bancara poloneza - principala tinta a strategiilor bancilor occidentale de extindere in Est - se mai bat Citigroup, care a preluat Bank Handlowy si Deutsche Bank, care controleaza BIG Bank Gdanski.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO