Business Internaţional

ABN Amro, un trofeu de 71,1 mld. euro pentru consortiul condus de Royal Bank of Scotland

30.05.2007, 17:14 26

Royal Bank of Scotland (RBS), alaturi de Santander Central Hispano si Fortis, a facut o oferta de 71,1 miliarde de euro pentru ABN Amro, in incercarea de a castiga batalia dusa cu rivalii de la Barclays pentru preluarea bancii olandeze.
Cele trei banci au oferit 38,4 euro pentru fiecare actiune a celui mai mare creditor olandez, 79% din suma fiind achitata cash, iar restul in actiuni, scrie Bloomberg. Oferta trioului bancar este cu 10% mai mare decat cea facuta de banca londoneza Barclays, care a oferit 34,87 euro/actiune in actiuni.
Consortiul condus de Royal Bank of Scotland vrea sa preia banca olandeza cu peste 183 de ani de traditie si operatiuni care se extind in 53 de state printre care Statele Unite, Italia si Brazilia. Banca scotiana estimeaza reduceri de costuri si profituri de 5,45 de miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2010. Implinirea obiectivelor financiare depinde in mare masura de castigarea diviziei LaSalle a bancii ABN Amro.
Banca olandeza ABN Amro cu sediul in Amsterdam a acceptat pe 23 aprilie oferta celor de la Barclays, luand decizia de a vinde divizia La Salle pentru 21 de miliarde de dolari (15,6 mld. euro) bancii Bank of America. Oferta facuta de Barclays a fost sanctionata luna aceasta, cand un tribunal din Amsterdam a hotarat ca planul ABN Amro de a vinde LaSalle trebuie sa intruneasca acordul actionarilor.
ABN Amro si Bank of America au facut recurs in instanta, iar reprezentantii bancii olandeze au declarat ca vor organiza o intalnire cu actionarii pentru a supune la vot tranzactia.
Oferta de 24,5 miliarde de dolari facuta de grupul condus de Royal Bank pentru preluarea diviziei LaSalle a fost respinsa de ABN Amro, propunerea de achizitionare facand parte din cadrul unui acord mai amplu de a cumpara si restul companiei. Ultima oferta pentru ABN Amro este in mare parte conditionata de decizia pe care o va lua tribunalul olandez referitor la vanzarea LaSalle catre Bank of America, dar si de decizia actionarilor.
"Bancile din grup sunt inca deschise oportunitatii de a semna un acord cu ABN Amro si Bank of America astfel incat sa fie satisfacute si interesele actionarilor", declara reprezentantii grupului condus de Royal Bank.
Fred Goodwin, directorul executiv al Royal Bank, este interesat de preluarea LaSalle pentru a face fata competitiei din Statele Unite, unde Royal Bank obtine aproximativ un sfert din profit. Operatiunile pe care le desfasoara ABN Amro in Asia si diviziile de corporate banking starnesc de asemenea interesul lui Goodwin. Fortis, cu sediul in Bruxelles si Utrecht, orase din Tarile de Jos, este intersat de diviziile de retail bancar, de administrare a activelor si de private banking ale bancii olandeze pentru a crea "un lider in servicii financiare pe piata din Benelux".
Fiecare dintre cele trei banci va contribui la oferta de 71,1 mld. euro. Royal Bank of Scotland va plati 27,2 miliarde de euro, Fortis 24 de miliarde de euro si Santander 19,9 miliarde de euro in tranzactie. Finantarea ofertei va fi realizata, partial, prin emisiunea unor titluri in valoare de 15 miliarde de euro de catre Fortis, iar RBS va emite, de asemenea, actiuni de 15 miliarde de euro, pe care le va acorda actionarilor ABN Amro. Banca din Scotia urmareste sa mai obtina pana la cinci miliarde de euro prin majorarea capitalului, urmand sa asigure restul fondurilor necesare din resurse interne. Banca spaniola Santander vrea sa obtina intre 9,5 si 10 miliarde de euro printr-o emisiune de titluri si instrumente convertibile, ceea ce va reprezenta circa 50% din suma totala cu care ar putea contribui la preluarea ABN Amro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO