Business Internaţional

Acceptă liderii Europei ieşirea Greciei din zona euro sau încearcă să prevină o catastrofă?

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Vreau, exact ca Jean-Claude Trichet, ca Grecia să stea în zona euro“
18.05.2012, 00:06 1583

BCE a anunţat ieri că pasează responsa­bilitatea creditării unora dintre băncile greceşti băncii centrale elene până când acestea vor avea capitalul suficient de consolidat.

"Odată finalizat procesul de recapitalizare, iar noi ne aşteptăm ca aceasta să se întâmple curând, băncile vor reavea acces la operaţiunile de refinanţare standard ale Eurosistemului", se arată într-un comunicat al BCE.

Anunţul vine după ce preşedintele instituţiei, Mario Draghi, a admis pentru prima dată că Grecia ar putea părăsi zona euro. BCE "preferă clar"ca Gecia să rămână în uniunea monetară, însă banca vrea să protejeze "integritatea situaţiei financiare", a spus Draghi, citat de Bloomberg.

"Ieşirea Greciei din zona euro era considerată până acum o absurditate. Treptat, devine scenariu de bază. BCE pune propria situaţie financiară deasupra geografiei uniunii monetare", comentează Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank.

Un premier "amar" pentru Grecia

Discuţiile privind ieşirea Greciei din zona euro au revenit în actualitate după ce alegerile generale din 6 mai au aruncat Grecia într-un haos politic, nedând posibilitatea formării unei coaliţii de guvernare. Statul elen a convocat un nou scrutin pentru 17 iunie, iar sondajele arată că, deşi majoritatea grecilor vor să rămână la moneda euro, favorit în noile alegeri este partidul Syriza, de extremă stânga, care se opune măsurilor de austeritate convenite cu UE, FMI şi BCE în acordul de bailout de 130 de miliarde de euro.

În vederea pregătirii scrutinului din iunie, Grecia a numit un guvern interimar format din 16 miniştri, majoritatea înalţi funcţionari sau academicieni. Guvernul este condus de Panagiotis Pikramenos, preşedintele Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă a ţării.

"Citesc că din cauza numelui meu am fost considerat a fi persoana potrivită pentru funcţia de premier. Sper că după mine va urma o perioadă de regenerare în frumoasa noastră ţară", a spus Pikramenos. Numele lui de familie înseamnă în limba greacă "amar". Persoanele apropiate lui spun că el se pricepe foarte bine la a detensiona situaţia şi a readuce calmul, potrivit The Guardian.

Pocăinţa lui Merkel

Într-un interviu acordat postului american de televiziune CNBC cancelarul german Angela Merkel a reamintit că vrea ca Grecia să rămână în zona euro, dar a avertizat că ţara trebuie să respecte regulile şi să-şi onoreze angajamentele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO