Business Internaţional

Acordul cu FMI a murit. Traiasca acordul!

20.03.2001, 00:00 11



Ministrul Economiei din Turcia, Kemal Dervis, a anuntat ieri ca Guvernul turc a ajuns la un acord-cadru cu Fondul Monetar International (FMI) privind incheierea unui nou program care sa sustina redresarea tarii, fara a preciza insa valoarea asistentei financiare la care se asteapta Turcia, informeaza Mediafax.

Conform unor informatii de presa, creditele ce vor fi obtinute ar putea ajunge la 25 miliarde de dolari, insa Dervis a subliniat ca nu se asteapta ca sprijinul extern sa aiba aceasta amploare.

"Sunt increzator ca vom putea obtine un serios sprijin extern. Exista semnale clare in acest sens", a declarat Dervis. "Obtinerea de finantare externa depinde in mare parte de hotararea Turciei de a implementa programul", a adaugat ministrul turc.

FMI si Banca Mondiala sunt interesate mai ales de reforma in sectorul bancar, pentru care nu s-a gasit nici o solutie pana in prezent.

Dervis a discutat, la sfarsitul saptamanii trecute, cu directorul Departamentului European al FMI, Michael Deppler, precum si cu reprezentanti ai G7, in conditiile amplificarii presiunilor asupra Guvernului turc pentru semnale clare de progres.

Analistii spun ca FMI ar putea debloca imprumuturile existente, de circa 7 miliarde de dolari, si ar putea permite oficialitatilor de la Ankara sa le utilizeze pentru buget si rambursarea datoriilor. Ulterior, Turcia ar putea incerca sa obtina alte credite de la Washington, Banca Mondiala si G7.

Burak Akbulut, seful departamentului pentru pietele internationale de capital din cadrul societatii Bayindir Securities, a apreciat ca declaratiile lui Dervis au avut acelasi ton pozitiv ca masurile de urgenta anuntate la 14 martie.

Aceste masuri prevedeau si reforma bancilor de stat, a carei implementare ar necesita, in opinia ministrului, cel putin 13 miliarde de dolari.

Turcia urmeaza sa mai anunte un program national de reforme politice si economice, menit sa pregateasca tara pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO