Business Internaţional

Acordul fiscal al zonei euro nu reuşeşte să liniştească pieţele. "Trebuie să înţelegeţi că aici avem de-a face cu naşterea unei noi Europe". BCE intervine pe piaţă pentru calmarea deţinătorilor de bonduri italiene

Acordul fiscal al zonei euro nu reuşeşte să liniştească pieţele. "Trebuie să înţelegeţi că aici avem de-a face cu naşterea unei noi Europe". BCE intervine pe piaţă pentru linişterea obligaţiunilor Italiei
12.12.2011, 14:56 806

Acordul fiscal convenit vineri de liderii europeni nu a reuşit să readucă încrederea pieţelor, forţând Banca Centrală Europeană să intervină pe piaţa obligaţiunilor, informează Reuters.

Căderea euro şi a burselor şi costurile ridicate de împrumut pentru Italia şi Spania par să fie, cel puţin pentru moment, răspunsul pe care pieţele l-au dat summitului de vineri, boicotat de Marea Britanie prin dreptul de veto de care s-a folosit.

Căderea vine după ce vineri pieţele au crescut pe fondul nesiguranţei privind problemele de legalitate ridicate de noul pact.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că până de Crăciun vor fi rezolvate problemele legate de baza legală pentru impunerea nouui acord în politica economică guvernelor euro.

"În următoarea noapte, vom stabili conţinutul legal al acordului. Ţinta este ca până în martie să avem un tratat", a declarat Sarkozy presei franceze.

"Trebuie să înţelegeţi că avem de-a face cu naşterea unei noi Europe - Europa zonei euro, în care cuvintele de ordine sunt convergenţa economiei, reguli bugetare şi politică fiscală. O Europa în care vom lucra împreună asupra reformelor ce vor permite ţărilor noastre să fie mai competitive fără a renunţa la modelul social", a spus preşedintele francez.

Traderi au declarat că BCE a intervenit pentru achiziţia de obligaţiuni italiene pe termen scurt după ce randamentele acestora au crescut. Cu toate acestea, surse BCE au declarat pentru Reuters săptămâna trecută că achiziţiile de obligaţiuni for fi limitate la o sumă maximă de 20 de miliarde de euro săptămânal.

Pieţele încă aşteaptă "marea bazooka" promisă de Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO