Business Internaţional

"Actuala recesiune este cea mai grava din ultimul secol"

10.02.2009, 16:58 12

Actuala recesiune globala este "cea mai severa din ultimii 100 de ani" si o depaseste mult in intensitate pe cea din anii '30 ai secolului trecut, a declarat Ed Balls, fost consilier economic al premierului britanic Gordon Brown, citat de BBC News.

El a spus intr-o conferinta a Partidului Laburist ca turbulentele economice actuale reprezinta "evenimente seismice care vor schimba complet peisajul politic actual". Comentariile acestuia au fost catalogate de catre membrul Partidului Conservator Phillip Hammond drept ingrijoratoare.
Ulterior, Balls a incercat sa explice remarcile facute, insistand asupra faptului ca s-a referit strict la segmentul finantelor internationale fara a face predictii cu privire la impactul crizei asupra oamenilor obisnuiti.
"Situatia economica isi va pune puternic amprenta asupra modului in care va fi definita scena politica in urmatorii, cinci, zece sau chiar cincisprezece ani", a declarat Balls. "Vedem realitatile generate de fenomenul de globalizare, doar ca le vedem intr-un ritm si cu o agresivitate nemaiintalnita pana acum", a adaugat el.
"Este o afirmatie extrem de ingrijoratoare venita din partea unui membru al cabinetului si a celui mai important aliat al lui Gordon Brown in perioada in care conducea Ministerul Finantelor", a declarat conservatorul Phillip Hammond. "Am aflat nu doar ca aceasta este cea mai grava recesiune din ultimul secol, dar si ca ea va dura un deceniu - mult mai mult decat estimeaza guvernul", a adaugat el.
Declaratiile lui Balls au dat prilejul unor atacuri din partea opozitiei, reprezentantii acesteia speculand daca nu cumva situatia este mult mai dificila decat a lasat guvernul sa se inteleaga pana acum.
Totusi, un purtator de cuvant al lui Balls - membru al parlamentului britanic, in acest moment - a insistat asupra faptului ca oficialii guvernamentali au pus in repetate randuri accentul asupra "vitezei si agresivitatii" actualei crize.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO