Business Internaţional

Aderarea la UE a adus o putere de cumparare mai mare in Europa de Est

Aderarea la UE a adus o putere de cumparare mai mare in Europa de Est

Click pentru imaginea intreaga

20.11.2007, 16:03 21

Conform studiului "GfK Purchasing Power Europe" realizat in fiecare an in randul a 40 de tari europene, consumatorii europeni dispun in total de aproximativ 8.000 de miliarde de euro din veniturile nete ale gospodariei pe care-i pot cheltui. Aceasta suma corespunde unei puteri de cumparare de aproximativ 11.998 euro pe cap de locuitor in cazul celor 40 de tari incluse in studiu. Cifra include plati primite de la stat, cum ar fi indemnizatia de somaj, indemnizatia pentru cresterea copiilor sau pensiile.
Elvetia si Liechtenstein, cu o putere de cumparare de 27.521 de euro, si Luxemburg cu 27.395 de euro, sunt in continuare "oazele" de prosperitate ale Europei. Cu un venit anual disponibil de 18.055 de euro, Germania se pozitioneaza pe locul zece, dupa Austria si Franta. Moldova dispune de cea mai scazuta putere de cumparare, cu o medie pe cap de locuitor de 685 de euro pe an.
Irlanda inregistreaza in prezent cel mai solid ritm de crestere din Europa de Vest. Din 2003, puterea de cumparare in aceasta tara a crescut cu aproximativ 30%. In aceeasi perioada, puterea de cumparare in Germania a crescut cu aproximativ 9%, cifra inregistrata de Irlanda numai in decursul ultimului an.
Cei 506.211 locuitori ai Comitatului Dublin castiga in medie 23.680 de euro pe an. Prin comparatie, locuitorii orasului Hamburg au o putere de cumparare cu aproape un sfert mai redusa, cu 19.225 de euro, iar locuitorii obisnuiti ai Berlinului castiga cu 40% mai putin pe an, cu numai 16.508 euro. Suttgart si D?sseldorf, cu o putere de cumparare pe cap de locuitor de 20.499 de euro si 21.755 de euro, se afla si ele in urma Dublinului. Totusi, locuitorii din Dublin sunt devansati de cei din M?nchen, care castiga in medie 24.674 de euro pe an.
In Letonia, puterea de cumparare a crescut, aceasta tara urcand patru pozitii pana pe 25 in acest an. In mod similar, vecinele sale baltice, Estonia, Lituania si Muntenegru au avansat in top.
In ceea ce priveste ultimele locuri, nu a survenit nici un fel de schimbare, insa puterea de cumparare inregistreaza o evolutie pozitiva in tarile cu venituri scazute. De exemplu, puterea de cumparare in Ucraina a crescut cu aproximativ 26% de anul trecut, mai mult decat in orice alta tara. In 2007, ucrainenii au un venit disponibil cu aproximativ 300 de euro mai mare decat in 2006. Slovenia, cea mai prospera dintre tarile care au aderat la UE in 2004, are un nivel al puterii de cumparare cu numai 1.000 de euro sub cel al Portugaliei, al carei venit mediu anual pe cap de locuitor este de 9.674 de euro.
In plus, in capitalele statelor baltice, puterea de cumparare depaseste media nationala, in Vilnius, Lituania, cu aproape 30% si in Riga, Letonia, cu circa 25%.
Locuitorii de aici au mai multi bani decat cei din Agerola, municipalitatea italiana cu cea mai slaba putere de cumparare, cu aproape doua treimi sub media nationala.
Diferenta de putere de cumparare dintre diferite locatii sau regiuni din tarile central si est-europene este adesea remarcabila.
De exemplu, populatia Bratislavei, cel mai prosper oras al Slovaciei, dispune de aproape doua ori mai multi bani decat locuitorii Bucurestiului, cel mai prosper oras al Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO