Business Internaţional

Adjunctul lui Greenspan se retrage

20.01.2003, 00:00 9

William McDonough, presedintele Rezervelor Federale (Fed) ale statului New York si vicepresedinte al Fed, adica adjunctul lui Alan Greenspan, se va retrage din functii in iulie, incheind astfel un mandat de 10 ani in conducerea organismului de politica monetara al Stetelor Unite, informeaza CNN Money.
McDonough, in varsta de de 68 de ani, isi va incheia activitatea la banca centrala a Statelor Unite pe 21 iulie 2003, potrivit unui anunt publicat de Fed New York.
"Imi vor lipsi foarte mult sfaturile si ideile lui McDonough", declarat Greenspan. "Dupa un deceniu de activitate exemplara la Sistemul Rezervelor Federale, retragerea lui va lasa un siguranta un gol foarte mare".
Ca vicepresedinte al Fed, McDonough este si membru permanent cu drept de vot al comitetului de interventie pe piata a bancii (Federal Open Market Comitee-FOMC), care este responsabil cu modificarea ratelor de dobanda pe termen scurt pentru a indrepta economia catre crestere economica si inflatie mica.
Numele lui McDonough a fost adesea mentionat in speculatiile facute de economisti cu privire la potentialii inlocuitori ai lui Greenspan, in varsta de 76 de ani, care se va retrage in anii urmatori.
Presedintele consiliului Fed din statul New York, Peter G. Peterson, a spus ca va forma un comitet de cautare a unui succesor pentru McDonough, format din "figuri proeminente ale comunitatii de afaceri si financiare".
Decizia comitetului va avea implicatii considerabile asupra economiei Statelor Unite intrucat presedintele Fed din New York detine si functia de viepresedinte al Fed si are singura pozitie permanenta cu drept de vot din cadrul FOMC.
Fed din New York are ca sarcina implemantarea directivelor de politica monetara ale bancii centrala pe pietele financiare din statul New York.
Totusi, New York Fed nu poate lua singura decizii politice ci se ghideaza dupa semnalele date de banca centrala. Sunt o multime de persoane din interiorul si din afara insitutiei care ar fi capabile sa-l inlocuiasca pe McDonough, au fost de parere analistii.
"Nu cred ca retragerea lui McDonough va crea probleme financiare", a spus Allen Jacobson, un analist de la Washington Analysis.
Desi imediat dupa anunt nu s-au ivit ipoteze de potentiali succesori, este foarte probabil ca pozitia sa fie ocupata de cineva din sectorul bancar, a apreciat Allen Meltzer, un economist de la American Enterprise Insitute.
McDonough, care si-a inceput cariera la Fed pe 19 iulie 1993, dupa retragerea lui E. Gerald Corrigan, nu si-a dezvaluit planurile de viitor.
El este si vicepresedinte al Consiliului de Relatii Internationale si membru in consiliile de adimistratie ale Carnegie Corporation, New York Philarmonic Orchestra si ale altor organizatii nonprofit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO