Business Internaţional

Aerul conditionat, ultima problema a centralelor electrice

30.06.2003, 00:00 19



Centralele electrice din sudul Europei sunt solicitate la maximum, in aceasta perioada, in contextul in care temperaturile ridicate determina populatia sa recurga tot mai mult la aparatele de aer conditionat, situatie care reflecta problemele similare din Statele Unite.



Italia a inregistrat, saptamana trecuta, prima pana de curent din ultimii 20 de ani, dupa ce un val de caldura a suprasolicitat sistemul national de electricitate. Autoritatile de la Roma au lansat un apel la adresa populatiei, cerand limitarea consumul de electricitate la strictul necesar.



"Factorul nou care intervine in acest moment este utilizarea aparatelor de aer conditionat, mai ales in Portugalia, Spania, Italia si Grecia. Cererea din timpul verii devine la fel de importanta ca si cea din perioada de iarna. Aceasta tendinta este deja o problema in Statele Unite si acum asistam la extinderea ei in Europa de Sud", a aratat Konstantin Staschus, din cadrul Asociatiei pentru Coordonarea Distibutiei de Electricitate in Uniunea Europeana.



Potrivit analistilor, situatia din Italia este asemanatoare cu cea din statul american California, care s-a confruntat cu o criza energetica, in urma cu doi ani. Unul dintre motivele care au condus la aceasta situatie este faptul ca, in ultimii ani, nu au mai fost construite centrale electrice de mare capacitate, in pofida cresterii consumului.



Mai mult, Davide Tabarelli, analist la un institut italian de cercetare pentru sectoarele industrial si energetic, a aratat ca liberalizarea pietei a determinat companiile italiene sa diminueze costurile si sa isi restranga proiectele de investitii in noi retele de distributie si transmisie de electricitate.



In Spania, consumul a atins nivele record, la inceputul acestui an, dar resursele de electricitate sunt limitate. Autoritatile preconizeaza ca situatia se va remedia abia peste cativa ani, dupa ce reteaua de productie se va extinde.



Sectorul energetic din nordul Europei se confrunta cu o problema similara, mai ales in Irlanda. In ultimii ani, operatorii din aceasta tara au fost nevoiti sa recurga pe perioada iernii la generatoare temporare, pentru a acoperi cererea in continua crestere.



In celelalte state europene, investitiile ridicate din ultimii ani au asigurat necesarul de electricitate, chiar daca intensificarea competitiei si scaderea preturilor a condus la inchiderea unor centrale, mai ales in Germania si Marea Britanie, unde sectorul de profil este controlat in cea mai mare parte de companii private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO