Business Internaţional

Agenţia de rating Fitch aruncă băncile americane în ghearele leilor

Agenţia de rating Fitch aruncă băncile americane în ghearele leilor

Foto AFP

Autor: Andreea Mindrila

18.11.2011, 00:03 601

Fitch Rating, una dintre cele mai importante agenţii de evaluare financiară, a pus jar pe focul crizei datoriilor din zona euro avertizând, fără a da însă prea multe date, că băncile americane ar putea fi afectate grav dacă problemele financiare din Europa continuă să se propage dincolo de graniţele Greciei, Irlandei, Italiei, Portugaliei şi Spaniei.

Fitch nu a modificat ratingurile acordate băncilor sau altor companii din industria financiară, însă a precizat că "riscurile unui şoc negativ sunt tot mai mari", scrie cotidianul The Wall Street Journal.

Investitorii internaţionali sunt tot mai intens preocupaţi de criza din zona euro şi de potenţialul impact pe care aceasta îl are asupra băncilor. Multe instituţii de credit au încercat să folosească transparenţa în efortul de a linişti temerile legate de faptul că în cazul unui default al unui guvern european sau al unui eşec al unui important creditor de pe continent vor fi puternic afectate. Chiar şi în aceste condiţii, comentariile fă­cute de Fitch au generat, miercuri, o scădere dramatică a acţiu­nilor băncilor cotate pe bursele americane. Valul de pe­simism s-a propagat joi în Europa, unde principale burse înre­gistrau scăderi de până la 2%.

Reacţia în lanţ la raportul prezentat de Fitch arată cât de vulnerabile şi de interconectate sunt băncile la trei ani de la şocul crizei financiare din 2008, spune Gerard Cassidy, analist bancar al RBC Capital Markets. "În ziua de astăzi, eşti vinovat până în momentul în care îţi demonstrezi nevino­vă­ţia. Dacă nu eşti transparent, înseamnă că ascunzi informaţii. Acesta este modul în care gândesc investitorii. Este o situaţie dificilă pentru marile bănci", spune acesta.

Fitch arată că primele cinci mari bănci americane aveau la mijlocul anului o expunere la Franţa de 188 mld. dolari, luând în considerare expunerea de 114 mld. dolari la băncile franceze. Expunerea demonstrează susceptibilitatea băncilor la riscul de contagiune şi cât de interconectate sunt marile bănci", menţionează Fitch. Acţiunile Morgan Stanley au pierdut semnificativ din valoare în luna august din cauza îngrijorărilor că firma este foarte expusă pe băncile franceze.

Investitorii ar putea avea în continuare astfel de reacţii la ra­poarte precum cele ale Fitch, spune Cassidy, dacă băncile nu vor dezvălui identităţile partenerilor europeni. "În relaţia dintre investitori şi marile bănci, aceştia nu percep transpa­renţa instituţiilor de credit. Până când nu se va întâmpla acest lucru, reacţia va fi de ""întâi acţionezi şi apoi întrebi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO