Business Internaţional

Agravarea crizei apasa greu asupra pietei imobiliare britanice

26.09.2008, 17:05 13

 

Preturile locuintelor de pe piata imobiliara din Marea Britanie au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul agravarii crizei creditelor, impiedicandu-i pe englezi sa mai cumpere case si fortand vanzarea celei mai mari institutii financiare specializate in credite ipotecare din aceasta tara, potrivit unui raport al firmei Rightmove, scrie Bloomberg.
"Piata imobiliara se afla la pamant si va ramane in aceeasi situatie pana in momentul in care institutiile financiare vor incerca sa redreseze starea dezastruoasa in care se afla pietele de credite ipotecare", a afirmat Miles Shipside, director comercial al Rightmove, adaugand ca "in timp ce aceasta piata furnizeaza multe oportunitati comerciale, este nevoie si de curaj pentru a te lansa in afaceri".
Pretul mediu de vanzare al unei locuinte a scazut cu 1% in ultima luna, ajungand la 227.438 de lire sterline (287.758 de euro), potrivit informatiilor aparute pe cel mai utilizat site de imobiliare din Marea Britanie. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in 2008 preturile au scazut cu 3,3%.
Piata de real estate ar putea sa se confrunte cu probleme si in lunile urmatoare, fapt care ar duce la o corectie economica "dureroasa", afectand multe familii, a afirmat Spencer Dale, economist-sef al Bancii Angliei. Grupul bancar britanic HBOS a fost de acord sa fie preluat de compania londoneza de servicii financiare Lloyds TSB Group, dupa ce preturile in scadere ale locuintelor si criza inregistrata pe pietele financiare au scazut mult valoarea pe piata a companiei.
Preturile locuintelor au scazut cel mai mult, cu 5,3%, in East Midlands, o regiune din estul Angliei, in sud-vestul tarii inregistrandu-se o scadere cu 3,9% a preturilor imobiliarelor, potrivit Rightmove. La Londra, preturile locuintelor au crescut cu 4% in septembrie, dupa ce in luna august se raportase o scadere cu 5,3%.
Institutiile financiare care ofera credite ipotecare resimt efectele conditiilor mai aspre de creditare impuse pentru imprumuturile interbancare, pe fondul temerilor privind pierderile aparute in urma colapsului pietei imobiliare din SUA.
Economia britanica a intrat intr-o perioada de recesiune in luna iulie, dupa cum arata datele Confederatiei industriei britanice, cea mai mare organizatie de lobby din Marea Britanie. Cresterea economica a stagnat in trimestrul doi, la sfarsitul unei perioade de mai mult de un secol de dezvoltare economica neintrerupta. Prim-ministrul Gordon Brown a decis in aceasta luna suspendarea taxei pentru profitul obtinut din vanzarile de imobile evaluate la mai putin de 175.000 de lire sterline (221.500 de euro). Totusi, numarul de contracte noi pe care le incheie in medie un agent imobiliar a inregistrat o scadere record, potrivit celor de la Rightmove.
"Schimbarile privind taxa nu fac decat sa carpeasca sistemul", a afirmat Shipside, directorul comercial al Rightmove. El a mai adaugat ca "cel mult ele vor da o sansa in plus celor care cumpara pentru prima data o locuinta".
Datele privind vanzarile in cartierele rezidentiale arata ca situatia s-a agravat si aici. Vanzarile de locuinte au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani in luna august, potrivit Royal Institution of Chartered Surveyors.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO