Business Internaţional

Airbus are din nou probleme cu livrarea A380

14.05.2008, 17:31 14

Producatorul francez de aeronave Airbus a anuntat ca are nevoie de mai mult timp si resurse pentru a majora productia noilor aeronave A380, ceea ce va conduce la o diminuare a numarului de livrari planificate pentru 2008 si 2009, scrie BBC News.
Anuntul vine dupa ce, la inceputul lunii, doua companii aeriene au anuntat ca au fost avertizate de catre producator cu privire la noi intarzieri.
Livrarile modelului A380 au deja intarzieri de peste doi ani, din cauza problemelor aparute la cablaje, dar si a restructurarilor care au avut loc in cadrul managementului companiei.
Oficialii companiei nu au dorit deocamdata sa comenteze asupra implicatiilor financiare pe care le vor avea noile intarzieri.
"Valoarea costurilor aditionale va fi influentata de productia reala si de livrarile efectuate in urmatorul an si jumatate", se arata intr-un comunicat al producatorului.
Airbus - care este parte a grupul spatial european EADS - spune ca va livra
12 aeronave anul acesta, fata de 13, cate erau programate initial. In 2009, 21 de aeronave A380 vor ajunge in portofoliul companiilor aeriene, dupa ce planul anterior mentiona un numar de 25 de unitati.
Livrarile pentru 2010, care pana acum erau stabilite la un total de 45, vor fi discutate cu companiile aeriene in saptamanile care urmeaza, au mai mentionat oficialii Airbus.
Primele patru aeronave A380 au intrat in portofoliul Singapore Airlines in 2007, in timp ce Emirates este cel mai mare client al modelului, cu o comanda de 47 de unitati.
Primul avion A380 primit de Emirates va intra in portofoliul companiei cel mai probabil in al treilea trimestru al acestui an.
"Asteptam din partea Airbus noi detalii legate de modul in care aceste modificari vor afecta urmatoarea livrare", a declarat Stephen Forshaw, purtatorul de cuvant al Singapore Airlines. Al cincilea avion "este intr-o faza avansata de productie si urmeaza sa il primim la inceputul lunii iulie", a adaugat acesta.
Oficialii EADS au spus ca patru aeronave A380 au fost livrate conform planului, in timp ce alte 17 unitati se afla in diferite stadii de productie. La inceputul lunii mai, atat Emirates, cat si Etihad Airways au anuntat ca au primit avertizari referitoare la noile intarzieri.
British Airways a comandat 12 aeronave A380 programate pentru livrare in 2012, in timp ce Virgin Atlantic se asteapta sa primeasca cele sase aeronave comandate abia peste cinci ani.
A380 - avion ce si-a inceput zborurile comerciale in luna octombrie a anului trecut - este cea mai mare aeronava existenta in acest moment, surclasand modelul Boeing 747.
Aeronava este certificata sa transporte pana la 873 de persoane.
Principalul concurent al lui Airbus A380 este Boeing 787 Dreamliner, producatorul american anuntand de asemenea o intarziere de peste sase luni a livrarilor pentru acest model.
Primele aeronave Boeing 787 vor fi furnizate companiilor aeriene cel mai devreme in noiembrie 2008.
Boeing a motivat intarzierea spunand ca aparatul este fabricat in proportie de 50% din materiale compozite pe baza de fibra de carbon, ceea ce face constructia mult mai complexa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO