Business Internaţional

Alegeri prezidenţiale în Slovenia: un candidat de dreapta este favorit

Alegeri prezidenţiale în Slovenia: un candidat de...

Autor: Petru Mazilu

23.10.2022, 10:47 49

Un politician de dreapta ar putea să câştige primul tur al alegerilor prezidenţiale care se desfăşoară duminică în Slovenia.

Secţiile de votare s-au deschis duminică în cadrul alegerilor prezidenţiale din Slovenia. Potrivit estomărilor, fostul ministru de externe din guvernul de dreapta, Anze Logar, va fi în fruntea celor şapte candidaţi după primul tur de scrutin.

Sondajele de opinie arată că niciun candidat nu va obţine peste 50% din voturi care ar asigura victoria după primul tur. Primii doi candidaţi cu cele mai multe voturi se vor confrunta în turul decisiv peste două săptămâni.

Secţiile de votare se vor închide la ora locală 19.00, iar primele rezultate sunt aşteptate tot în cursul serii.

Noul preşedinte al statului membru UE şi NATO îl va înlocui pe Borut Pahor, care a avut două mandate şi care este adesea numit în public preşedintele Instagram pentru utilizarea excesivă a reţelei de socializare.

Ultimele sondaje de opinie realizate de postul de televiziune Pop TV sugerează că Logar va câştiga primul tur cu 26,9% din voturi, urmat de avocata Natasa Pirc Musar cu 19% şi de candidatul coaliţiei de guvernare Milan Brglez cu 12,9%.

Logar, în vârstă de 46 de ani, este membru al Partidului Democrat Sloven (SDS). Partidul de dreapta al fostului prim-ministru Janez Jansa a pierdut alegerile generale din aprilie în faţa Mişcării ecologiste pentru Libertate a noului prim-ministru Robert Golob.

Pirc Musar, o fostă prezentator de televiziune în vârstă de 54 de ani, este avocat şi a făcut campanie pe teme legate de drepturile omului, statul de drept şi bunăstarea socială.

Musar candidează pentru a deveni prima femeie preşedinte al Sloveniei.

Deşi rolul său este în mare parte ceremonial, preşedintele Sloveniei conduce armata şi numeşte mai mulţi oficiali de top, inclusiv guvernatorul băncii centrale. Totuşi, nominalizările trebuie să fie confirmate de parlament.

„În timp ce rolul preşedintelui în Slovenia este în mare măsură ceremonial, rezultatul alegerilor va reflecta sprijinul alegătorilor pentru forţele politice liberale pro-UE în raport cu partidele eurosceptice populiste", a declarat compania de consultanţă Teneo înainte de alegeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO