Business Internaţional

Aliantele strategice, principalul obiectiv al marilor grupuri siderurgice

10.10.2005, 16:13 46

Potrivit Financial Times, cei mai mari producatori de otel se vor extinde probabil in continuare in incercarea de a obtine o profitabilitate mai ridicata.

Pe fondul agitatiei provocate de cea mai importanta intalnire a managerilor care conduc marile grupuri siderurgice mondiale, intalnire ce are loc saptamana aceasta in Seul, vor avea loc discutii ample.

Pe agenda conducatorilor celor mai mari producatori de otel din lume se afla eventuale contracte de continuare a tendintelor de consolidare din ultimii cinci ani, tendinte care au imbunatatit stabilitatea financiara a industriei.

In cadrul discutiilor private ce vor avea loc pe fondul conferintei anuale a Institutului International al Fierului si Otelului, unul dintre cei mai activi parteneri de dialog va fi magnatul indian Lakshmi Mittal. Acesta este presedinte si proprietar al Mittal Steel, cel mai mare producator de otel din lume.

Se anticipeaza ca miliardarul va petrece mult timp evaluand oportunitatile de afaceri pentru firma sa deja prezenta in 14 state pe 4 continente.

Mittal este interesat indeosebi in dezvoltarea activitatii companiei in China, unde momentan construieste in nord o noua fabrica, si este deja actionar minoritar la Hunan Valin, un producator de otel de talie mijlocie.

Mittal Steel face parte din cateva companii, printre care si Severstal din Rusia, US Steel si Arcelor, care doresc sa achizitioneze doua intreprinderi aflate in proprietatea statului, din estul Europei, care ar putea fi privatizate in urmatoarele luni.

O eventuala licitatie pentru firma turca Erdemir ar aduce 2 miliarde de dolari (1,673 miliarde euro), suma care ar produce o schimbare de parteneri in controversata vanzare a Kryvorizhstal din Ucraina.

Alti manageri care sunt interesati de oportunitatea creata de cele cinci zile ale intalnirii pentru a evalua posibile achizitii ale altor firme sau eventuale aliante sunt B. Muthuraman si Lee Ku-Taek, directorii Tata Steel - India si Posco - Coreea de Sud. Cele doua companii s-au extins in plan national si se pare ca au potentialul necesar unei dezvoltari in afara granitelor propriilor tari.

Se anticipeaza ca firme precum Arcelor si Thyssen-Krupp (Germania), care au cea mai mare parte a intreprinderilor in tari cu costuri mari de productie, vor incerca sa se extinda in regiuni precum Asia si Amercia de Sud. In aceste zone, nu numai ca fabricile de otel pot fi conduse cu mai putine costuri, dar in acest fel vor fi aproape de pietele de desfacere cu cel mai ridicat potential pentru urmatorii 20 de ani.

"Puterea industriei siderurgice din ultimii ani a incurajat multi producatori de otel sa se orienteze catre fuziuni", a afirmat Michael Locker, presedinte al Locker Associates, firma de consultanta pe acest domeniu cu sediul in New York. "Peste tot in lume are loc o lupta pentru active noi."

Cel mai important factor care a determinat imbunatatirea sectorului siderurgic in ultimii ani a fost cresterea ampla a cererii de otel din partea Chinei, in acelasi timp cel mai mare producator si cea mai mare piata de desfacere a acestui bun. Aceasta situatie a determinat dublarea pretului otelului la nivel mondial in decursul acestei perioade.

Trendul catre fuziuni, condus de Mittal, care a realizat cateva achizitii, printre care si cea a unor intreprinderi est-europene, a dat nastere unor companii mai mari cu mai multa putere de influentare a preturilor.

Peter Fish, manager la Meps, o firma de consultanta britanica, a declarat ca: "Numarul companiilor din domeniu care vor provoca agitatie pe piata prin anuntarea extinderii capactatii de productie cand cererea este la un nivel destul de ridicat este cu mult mai mic decat acum cativa ani. Astfel s-a imbunatatit stabilitatea industriei".

Aceste schimbari au devenit evidente in ultimele luni. Dupa o reducere semnificativa in primul semestru al lui 2005, pretul otelului a inceput sa creasca de la jumatatea verii.

Potrivit unui tabel al indicilor de preturi publicat de Meps, otelul obisnuit s-a vandut in aceasta luna cu 568 $ (475 de euro) pe tona fata de 528 $ (442 de euro) in decembrie 2004.

Pe acelasi tipar, cursul actiunilor producatorilor de otel a depasit ca dinamica bursele de capital mondiale cu 18%, revenind la nivelurile ridicate din perioada 2000 - sfarsitul lui 2004.

Cele mai multe previziuni ale analistilor legate de profiturile producatorilor de otel pentru urmatorii ani sunt destul de optimiste, mai ales pentru acei producatori cu costuri reduse care nu sunt situati in vestul Europei sau nordul Americii.

In ceea ce priveste viitorul, nu toti sunt la fel de increzatori. Bruno Bolfo, presedinte si proprietar al Duferco, cel mai mare comerciant de otel, se declara pesimist in legatura cu evolutia preturilor in 2006. La baza acestei atitudini se afla faptul ca multi dintre producatorii de otel din China au inceput sa se dezvolte. Aceasta inseamna un flux mai mare de productie din China catre piata mondiala, ceea ce se traduce in preturi mai mici si profituri diminuate pentru industria siderurgica privita ca un intreg.

Potrivit unor analisti, productia marita a Chinei si o contractare a cererii acesteia vor transforma acest stat dintr-un importator net de 13 milioane tone de otel anul trecut intr-un exportator net de 7 milioane tone anul acesta si de 10 milioane anul viitor. Desi nu pare o modificare semnificativa, este suficient pentru a deteriora stabilitatea relativa a siderurgiei internationale.

Chiar in eventualitatea acceptarii acestui scenariu de catre mai marii industriei, acestia isi vor dori si mai mult sa-si intensifice eforturile de consolidare ca o forma de protectie impotriva unor eventuale consecinte negative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO