Business Internaţional

Allianz isi face curatenie in bilant

27.01.2005, 00:00 21



Grupul german Allianz, cea mai mare companie de asigurari din Europa, va pune in vanzare obligatiuni in valoare de aproape 4 miliarde de euro, cu scopul de a majora capitalul, de a elimina datoriile si de a reduce investitiile companiei in titluri de valoare germane, informeaza Bloomberg.



Compania intentioneaza sa vanda obligatiuni care pot fi schimbate pentru actiuni Allianz, in valoare de 1,6 miliarde de euro, si obligatiuni convertibile in actiuni Munich Re, BMW sau Siemens, in valoare de 1,2 miliarde de euro. Allianz va mai vinde obligatiuni subordonate in valoare de 1 miliard de euro, pentru a refinanta datoria de 2,7 miliarde de euro scadenta in acest an.



Allianz profita de avantajele oferite de o piata de capital atractiva, pentru a-si consolida situatia financiara. Presedintele executiv, Michael Diekmann vrea sa reduca participatiile Allianz in companii germane pana la 5%, pentru a reduce oscilatiile profiturilor legate de piata de capital. "Reducerea impactului investitiilor in actiuni asupra castigurilor companiei este un scop strategic urmarit de Allianz de multa vreme", spune Konrad Becker, analist la firma Merck Finck in Munchen, care recomanda investitorilor sa vanda actiuni Allianz. "Aceste tranzactii vor intari substantial pozitia financiara companiei in ochii agentiilor de rating."



Dupa ce va refinanta obligatiunile scadente in acest an, Allianz va dispune de fonduri de aproximativ 1 miliard de euro, care vor mari flexibilitatea financiara a companiei, a declarat Armin Guhl, purtator de cuvand la Allianz.



Allianz vinde obligatiunile convertibile in circa 17,2 milioane de actiuni proprii prin Dresdner Bank. Titlurile, emise pe trei ani, ofera o dobanda de 4,5% si 90% din dividendele platite actionarilor Allianz. Obligatiunilein valoare de 1,2 miliarde de euro, convertibile in actiuni Munich Re, BMW sau Siemens vor putea fi schimbate inainte de maturitate, pentru un numar de actiuni care depinde de evolutia indicelui bursier DAX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO