Business Internaţional

Amendata pentru lapte

13.08.2003, 00:00 17



Italia este acuzata de oficialii europeni ca a depasit plafonul pentru vanzarea de produse lactate si a fost amendata pentru aceasta. Gianni Alemanno, ministrul italian al resurselor agricole, a confirmat ca a primit o amenda record, de 232 milioane de euro, de la Comisia Europeana, pentru depasirea limitei cu 651.000 tone de lapte, din care 61.000 de tone pentru vanzari directe.



Companiile italiene au produs anul trecut 10,911 milioane de tone de lapte, dar productia a fost contingentata la 10,316 milioane. #leadend#Lombardia este in topul regiunilor vinovate, cu o depasire care a atins un nivel de 251.640 de tone, pentru care a primit o amenda de 89,6 milioane de euro.



Clasamentul continua cu Piemontul (46,7 milioane de euro amenda), Venetia (39 milioane de euro), Pouilles si Emilie-Romagne. Este curioasa situatia regiunii Pouilles, care in aceasta vara a avut parte de o seceta foarte severa. In afara de Liguria, toate celelalte regiuni au fost amendate.



Sindicatele din agricultura care au luat atitudine si au anuntat deja ca se vor mobiliza. "Sa platim? Nici nu ne gandim la asa ceva. Ca intotdeauna, tribunalele ne vor da dreptate", a declarat Vilmare Giacomazzi, presedintele Cospa, asociatia producatorilor de lapte din Italia.



Ministrul s-a limitat la a sublinia ca aceasta noua amenda se refera la campania precedenta de comercializare, anterioara intrarii in vigoare a noii legislatii, adoptata in februarie 2003 de catre Consiliul de ministri: "cresterea amenzilor arata ca situatia nu mai era sub control si necesita o interventie energica printr-o noua lege".



Marile companii agricole spera ca noua legislatie va aduce o mai mare mobilitate a barierelor impuse vanzarilor de produse lactate de la o regiune la alta. De asemenea ele spera in revizuirea acestor cote maxime. "Nu se mai poate continua cu acest sistem. Trebuie sa ni se permita sa producem pe masura nevoilor tarii", a declarat un reprezentant al Confagricoltura, sindicatul marilor companii agricole.



Aceasta este cea mai importanta amenda primita de producatorii italieni. Recordul anterior, de 205 milioane de euro, fusese intregistrat in sezonul 1997-1998. Pe ultimii 7 ani, amenda cumulata se ridica la un nivel de 924 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO