Business Internaţional

Sub ameninţarea unui război comercial mondial şi cu o nouă criză la orizont, liderii UE se întâlnesc la Bruxelles pentru a ajunge la un compromis în privinţa reformelor UE, a problemelor economice şi a refugiaţilor

Cancelarul german Angela Merkel va fi personajul principal al summitului UE de la Bruxelles.

Cancelarul german Angela Merkel va fi personajul principal al summitului UE de la Bruxelles.

Autor: Bogdan Cojocaru

28.06.2018, 00:06 3464
Există analişti şi traderi care se aşteaptă ca situaţia din Ita­lia şi din UE în general să se complice pe fondul creş­terii dobânzilor, al ve­ni­rii unui război comercial mondial, al Bre­xitului şi al ascensiunii popu­lismu­lui. Unii vorbesc chiar de venirea unei noi crize. 

Acesta este contextul în care şefii de state şi de guverne din UE se vor întâlni astăzi şi mâi­ne într-un summit în care vor discuta despre cri­­za refugiaţilor, apă­ra­re, economie, ieşirea Ma­rii Britanii din UE şi re­­for­mă în Europa. Din dis­­cuţiile de până acum, re­fu­giaţii şi re­for­mele sunt chestiuni asupra că­rora va fi greu de ajuns la un con­sens. Unul dintre re­belii fa­ţă de nu­cleul re­for­ma­tor franco-ger­­man este Italia, care recur­ge la o reto­ri­că tot mai xenofobă. Proble­ma refu­gia­ţilor este ar­zătoare în spe­cial în Ger­ma­nia, unde din cauza aces­teia noul guvern al can­ce­larului Angela Merkel riscă să se prăbu­şeas­că, subminat de o luptă între par­tidele de coaliţie.

Acest summit se anunţă a fi cel mai dur test pentru promisiunea preşe­din­te­lui Consiliului European Donald Tusk de a aduce cele 28 de state ale UE în po­zi­ţia de a controla cele mai grele pro­ble­me şi de a le face să ia decizii dificile pe care să le apere în faţa votanţilor, scrie Politico.eu. După cum au decurs până acum lucrurile, între ţările UE nu există nici­un numitor comun în privinţa rezol­vă­rii celor mai arzătoare probleme.

Contextul în care se întâlnesc liderii europeni are un element clar pozitiv: miniştrii de finanţe din zona euro au de­clarat zilele trecute de­păşită cri­za dato­riilor gre­ceşti. Grecia se în­dreaptă rapid, după opt ani de ajutor finan­ciar şi austeritate, spre ieşirea din programul de bailout. La timp pentru a prinde în „libertate“ începerea creşterii dobânzilor în zona euro. Strategii agenţiei americane de rating S&P se aşteaptă ca din cauza creşterii preţurilor de consum Banca Centrală Europeană să înceapă să majoreze do­bânzile spre sfârşitul anului viitor, chiar dacă aceasta va însemna creşte­rea prea devreme a costurilor de finanţare ale Greciei şi Italiei. BCE va pune capăt în decembrie programului său prin care a achiziţionat masiv active pentru a ţine sub control costurile împrumuturilor fi­nan­ciare de orice fel, fie că este vorba de credite imobiliare, fie de obligaţiuni suverane sau corporate. Strategii de la S&P cred că retragerea programului de ajustare cantitativă deschide calea creşterii dobânzilor de retail în al treilea trimestru al anului viitor, chiar dacă acum există îngrijorări că economiile zonei euro vor încetini accentuat.

„Scumpirea energiei va duce infla­ţia în sus la 1,7% în 2020, dând BCE suficientă încredere pentru a majora do­bânzile în al treilea trimestru din 2019.“

Într-un studiu recent al BCE se arată că aprecierea din 2017 a euro ar putea trage în jos inflaţia timp de câteva trimestre, însă acest efect ar putea fi mas­cat de puterea tot mai mare a compa­ni­ilor de a creşte preţurile, scrie Reuters. Euro s-a apreciat cu 4% faţă de dolar în ulti­mul an, însă este cu 7% sub vârful atins în primul trimestru. Un euro puter­nic face ca exporturile zonei euro să devi­nă mai scumpe pe pieţele ex­terne, ceea ce le erodează competiti­vi­ta­tea. Un euro puternic face însă im­por­turile mai ieftine.

Vicepreşedintele BCE Luis de Guin­dos crede că zona euro are un par­curs compatibil cu o creştere econo­mică so­li­dă şi extinsă, ceea ce întăreşte încrederea că inflaţia va continua să accelereze.

„Riscurile izvorăsc din ameninţările ascensiunii protecţionismului, din creşterea preţurilor petrolului şi din impactul preţurilor energiei asupra inflaţiei şi a creşterii globale, dar şi din nivelurile ridicate ale datoriilor din întreaga lume“, a spus Guindos.

Escaladarea tensiunilor comerciale dintre SUA, UE, China şi alte economii mai mari sau mai mici ale lumii spre un război comercial mondial reduce optimismul exportatorilor germani, una din forţele principale ale creşterii economice din UE şi zona euro. Mai multe instituţii de prognoză şi-au redus în ultimul timp estimările de creştere privind economia germană, cea mai mare din Europa, pentru anul acesta şi următorul. Un indicator al institutului Ifo pentru încrederea companiilor arată scădere pentru iunie.

Fondul Monetar Internaţional a indicat că s-ar putea să modifice în scadere prognozele pentru zona euro în condiţiile în care regiunea are în faţă riscuri mai mari provenind din tensiunile comerciale, Brexit şi turbulenţele financiare create de relaxarea bugetară din Italia şi alte state.

În Fraţa, a doua economie ca mărime din zona euro, încrederea consumatorilor a ajuns luna aceasta la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani din cauza unor temeri în creştere puternică privind erodarea siguranţei locului de muncă.

Adam Whitehead, autor pentru site-ul Seeking Alpha, o sursă de articole, studii şi informaţii pentru pieţele financiare, crede că în condiţiile în care Rezerva Federală americană reduce lichiditatea globală, BCE se pregăteşte de o criză bancară, iar Franţa şi Germania se pregătesc de o nouă criză a datoriilor suverane. Iar Germania va fi forţată de vulnerabilitatea sa la un posibil război comercial să respingă populismul cu care cochetează şi să îmbrăţişeze mai strâns proiectul european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO