Business Internaţional

Americanii nu mai vor să audă de chinezi

Americanii nu mai vor să audă de chinezi

Autor: Catalina Apostoiu

19.05.2020, 00:05 2023

Oficialii americani pun la cale propuneri de încurajare a companiilor din SUA să-şi retragă operaţiunile sau furnizorii cheie din China, în timp ce americanii de rând nu mai sunt dispuşi să cumpere produse fabricate în această ţară.

Legislatorii şi oficialii din SUA vor să încurajeze com­pa­niile americane să se retragă din China prin reduceri de taxe, noi reglementări şi subvenţii atent structurate, scrie Reuters.

Printre idei se numără şi crearea unui „fond de reshoring“ cu capital iniţial de 25 miliarde de dolari, destinat încurajării companiilor să-şi restrângă drastic relaţiile cu China.

Preşedintele american promite de multă vreme să readucă producţia pe plan local, însă pandemia şi temerile privind dependenţa lanţurilor americane de produse medicale şi alimentare din China cresc entuziasmul pentru această idee în cadrul Casei Albe.

Însă administraţia Trump este divizată cu privire la cea mai bună cale de a merge mai departe, iar problema nu va fi abordată probabil în cadrul noului pachet de stimulente fiscale anticoronavirus. În plus, ideea de a oferi fonduri publice sau scutiri de taxe companiilor care şi-au mutat lanţurile de aprovizionare în China în vremuri grele pentru companiile mici ar putea fi respinsă.

Atât Republicanii, cât şi Democraţii pun la cale propuneri de reducere a dependenţei SUA de produse fabricate în China, produse care au reprezentat aproximativ 18% din importurile totale anul trecut.

Însă transferul direct de fonduri federale către companii pentru retragerea din China ar încălca probabil regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi ar putea descuraja companiile străine de la a face afaceri cu SUA, spun criticii ideii.

Între timp, 40% dintre americani declară că nu mai vor să cumpere produse din China, relevă un sondaj realizat în rândul a 1.012 adulţi în perioada 12-mai mai de FTI Consulting din Washington, potrivit Bloomberg. Comparativ, 22% dintre aceştia nu vor cumpăra din India, 17% refuză să cumpere din Mexic şi 12% boicotează bunurile din Europa.

Pentru observatorii politicii comerciale, rezultatele sondajului sunt suprinzătoare pentru că o mare majoritate a americanilor evită în mod tradiţional protecţionismul. Potrivit Gallup, aproape patru cincimi din americani consideră comerţul internaţional o oportunitate, şi nu o ameninţare, iar numărul acestora a crescut constant în ultimul deceniu.

După doi ani de războaie tarifare şi acum pandemia de coronavirus cu origini în China, nu este însă deloc suprinzător să apară o anumită deteriorare a oponiei publice americane cu privire la principalul rival economic al ţării. Însă amploarea acestei tendinţe şi momentul apariţiei ei ar putea marca o schimbare majoră a electoratului american. Cei mai vehemenţi critici ai Chinei din Washington s-ar putea simţi încurajaţi, cu consecinţe potenţial uiraşe pentru pieţele financiare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO