Business Internaţional

Americanii, ruşii şi turcii îşi încrucişează săbiile în Mediterana de Est după noi descoperiri de gaze în Cipru

Americanii, ruşii şi turcii îşi încrucişează...

Autor: Catalina Apostoiu

08.05.2019, 00:04 695

În ultimii ani, companiile de energie au descoperit un număr semnificativ de rezerve de gaze în Mediterana de Est, iar goana pentru dezvoltarea resurselor offshore transformă relaţiile politice şi economice din regiune.

Pentru a contracara influenţa ruşilor în Mediterana de Est şi ambivalenţa turcilor, Statele Unite îşi întăresc implicarea în dezvoltarea energetică a regiunii, scrie Deutsche Welle.

În ultimii ani, companiile de energie au descoperit un număr semnificativ de rezerve de gaze în Mediterana de Est, iar goana pentru dezvoltarea resurselor offshore transformă relaţiile politice şi economice din regiune.

La începutul acestui an, ExxonMobil împreună cu Qatar Petroleum au descoperit al treilea mare depozit de gaze în apropierea coastei Ciprului. Cunoscut drept câmpul Glaucus-1, acesta se adaugă seriei de depozite deschise exploatării în Israel şi în apele teritoriale egiptene, aşteptate să formeze un nou hub energetic pentru pieţele regionale şi posibil de export.

În acelaşi timp, oficialii americani îşi exprimă o susţinere în creştere pentru cooperarea dintre Israel, Cipru şi Grecia în dezvoltarea rezervelor ca modalitate de a contracara atât influenţa în creştere a ruşilor în Mediterana de Est, cât şi ostilitatea turcilor cu privire la dezvoltarea rezervelor de gaze din apele teritoriale ale Ciprului, unde ambele ţări au pretenţii asupra resurselor energetice.

Astfel, americanii se implică din nou direct în regiune, de unde aceştia au lipsit în mare măsură în ultimii ani. Unii oficiali din Washington şi Europa văd de asemenea dezvoltarea câmpurilor gazeifere din Mediterana de Est ca pe o potenţială sursă alternativă de energie la importurile de gaze ruseşti.

Ca semn de susţinere, secretarul american de stat Mike Pompeo s-a întâlnit cu liderii din Israel, Grecia şi Cipru în martie pentru a discuta iniţiative de dezvoltare energetică în regiune, iar în aprilie senatorii americani Bob Menendez şi Marco Rubio au lansat Eastern Mediterranean Security and Partnership Act, unul din două proiecte de lege introduse în Congresul american în acest an cu scopul stopării transferului de avioane de luptă F-35 ale NATO către Turcia până când oficialii din Ankara nu vor renunţa la cumpărarea sistemului de apărare rusesc S-400.

Achiziţia respectivă face parte dintr-o lungă listă de factori care au dus la tensionarea relaţiilor dintre SUA şi Turcia. Spre dezamăgirea oficialilor de la Ankara, Turcia nu a fost inclusă în planurile de dezvoltare a rezervelor de gaze din Mediterana de Est.

Niyazi Kizilyurek, candidat turc cipriot pentru Parlamentul European, spune că izolarea Turciei ar putea complica viitoarele eforturi de reunificare din Cipru.

În timp ce unii analişti susţin că dezvoltarea resurselor de gaze ar putea contribui la ajungerea la un acord între ciprioţii greci şi turci, Sener Levent, editor-şef al Afrika, un ziar de opoziţie din Ciprul de Nord, spune că veniturile din gaze ar putea provoca noi tensiuni în ţară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO