Business Internaţional

Americanii sunt cu ochii pe băncile europene, de teama unui colaps financiar

Americanii sunt cu ochii pe băncile europene, de teama unui colaps financiar

Autor: Paul Comşa

03.10.2011, 12:32 1537

Banca centrală a SUA, prin FED New York, ar putea cere băncilor europene să trimită rapoarte zilnice mai detaliate despre situaţia lichidităţilor pentru a monitoriza riscurile care derivă din criza datoriilor suverane, scrie Bloomberg.

Oficialii americani au avut o întrevedere neoficială cu reprezentanţii unora dintre cele mai mari instituţii de credit europene pentru a le cere să elaboreze un raport denumit "a patra generaţie de lichiditate zilnică" ("raport 4G"), conform unor surse din interiorul băncii centrale care au preferat să rămână sub anonimat.

Raportul ar putea include pe lângă datoriile evidenţiate în bilanţul obişnuit, swap-urile valutare şi CDS-urile. De altfel, Statele Unite au sporit numărul de supraveghetori din băncile vizate de acest raport.

Americanii se tem că băncile europene ar putea intra în colaps financiar în contextul în care Grecia se află în pragul falimentului.

"FED încearcă să înţeleagă unde se adună presiunea în termeni de lichiditate şi riscurile potenţiale pentru economia americană care provin de la băncile străine şi se transmit instituţiilor din Statele Unite", a spus Kevin Petrasic, avocat din Washington.

Băncile americane au început deja să trimită rapoarte 4G, iar o serie de bănci europene le cer omologilor americani informaţii despre cum să pregătească un astfel de raport, deşi nu li s-a cerut încă oficial acest lucru.

Cele mai mari bănci europene care deţin active în Statele Unite sunt divizii ale Deutsche Bank, HSBC şi Banco Bilbao (BBVA).

Swap-urile valutare sunt tranzacţii de schimb valutar încheiate simultan, de sens contrar, cu decontare la date de valută diferite, folosite în special pentru gestionarea lichidităţilor companiei.

Credit default swap-urile sunt instrumente financiare derivate care au scopul de a transfera expunerea la riscul unor instrumente financiare cu venit fix între două părţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO