Business Internaţional

Analist pentru Bloomberg: daca se mai scumpeste petrolul cu 20-30$, se poate aluneca iarasi in recesiune globala

21.02.2011, 19:32 25

Preţul petrolului Brent a atins luni un nou record al ultimelordoi ani şi jumătate, de peste 105 dolari pe baril, din cauzatemerilor că violenţele din Libia vor crea probleme livrărilor deţiţei către ţările occidentale

"Evenimentele din Libia trebuie să ne îngrijoreze mai alespentru că dacă preţul barilului de petrol mai creşte cu 20-30 dedolari am putea reintra într-o recesiune globală", spune BillBelchere, economist la Mirae Asset Securities, citat de Bloomberg.

"Producţia de petrol ar putea fi oprită. Este posibil să fiedoar ameninţări, dar este vorba de 1,6 milioane de barili pe zi", adeclarat Rob Montefusco, trader la compania Sucden Financial.

Protestele împotriva lui Muammar Gaddafi au ajuns în capitalaTripoli, iar fiul liderului libian a declarat că regimul va lupta"până la ultimul om" pentru a rămâne la putere. Libia exportă circa1,1 milioane de barili de petrol pe zi, iar Orientul Mijlociu şiAfrica de Nord sunt unele dintre cele mai importante regiuniproducătoare de petrol la nivel mondial.

Contractele futures pentru petrolul Brent erau cotate la ora15:14 GMT în urcare cu 2,3 dolari, la 104,82 dolari pe baril, dupăce în timpul tranzacţiilor au atins un nou maxim al ultimilor doiani şi jumătate, de 105,15 dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO