Business Internaţional

Analiştii şi economiştii din SUA şi Europa văd deja inflaţia înfrântă şi dobânzile frânate, ba chiar în marşarier. Dar incertitudinile sunt multe, iar consumatorii, mai ales cei europeni, sunt pesimişti

Un studiu realizat de ING a găsit că cetăţenii din opt state europene, printre care România, nu doar că se aşteaptă ca inflaţia să rămână ridicată încă cel puţin trei ani, ci cred şi că unele produse vor continua să se scumpească. Ce simt şi ce cred oamenii este important pentru guverne şi bănci centrale pentru că aceste lucruri influenţează comportamentul lor de consum, adică cât şi pe ce vor cheltui.

Un studiu realizat de ING a găsit că cetăţenii din opt state europene, printre care România, nu doar că se aşteaptă ca inflaţia să rămână ridicată încă cel puţin trei ani, ci cred şi că unele produse vor continua să se scumpească. Ce simt şi ce cred oamenii este important pentru guverne şi bănci centrale pentru că aceste lucruri influenţează comportamentul lor de consum, adică cât şi pe ce vor cheltui.

Autor: Bogdan Cojocaru

14.08.2023, 22:17 384

Banca Centrală Europeană va mai majora o singură dată dobânzile de politică monetară, în septem­brie, după care se va opri pentru a evalua efectele pe care un an de scumpire agresivă a creditării le are asupra inflaţiei, apreciază cei mai mulţi analişti din zona euro.

În SUA, experţii de la Goldman Sachs merg chiar mai departe, anticipând că banca centrală a celei mai mari economii la nivel mon­dial va începe să reducă dobânzile peste a­proape un an, în timp ce pieţele iau în consi­derare că Fed va face acest pas odată cu venirea primăverii. Până atunci, cea mai puternică bancă centrală a lumii, care a acţionat şi mai agresiv şi mai din timp contra inflaţiei decât colega europeană, nu va mai umbla la dobânzi.

Problema este că în ecuaţia dobânzi-inflaţie sunt multe necunoscute, iar în Europa sunt chiar mai multe decât în SUA. Ambele bănci au semnalizat că acţiunile lor sunt influenţate de datele pe care le primesc din economie. Economia americană este mai autosuficientă decât cea a zonei euro, cel puţin la energie, a cărei scumpire a făcut ca inflaţia să explodeze în Uniunea Europeană.

De asemenea, SUA par să se descurce economic mai bine decât Europa, mai de­pen­dentă de comerţul inter­na­ţional. Iar în zona euro, inflaţia dă semne de rezistenţă. De aceea, orice previziune care priveşte traiec­to­ria dobânzilor, mai ales pe termen lung, ar trebui luată în considerare cu o doză bună de prudenţă, chiar şi în SUA.

Fed s-ar putea să nu fi încheiat capitolul creşteri de dobânzi, arată o analiză a The New York Times. Iar motivul indicat de ziarul ame­rican sunt preţurile volatile ale energiei. De asemenea, nici Europa nu a întors pagina cu creşterile de preţuri la energie, avertizează co­losul energetic E.On, care-i sfătuieşte pe europeni, con­sumatori de rând sau com­panii, să continue să facă economie. Problema va fi la iarnă, dacă va fi ger.

Până atunci, în Europa inflaţia rămâne o mare îngrijorare pentru con­su­ma­tori, iar cei care decid politici monetare sau economice ar trebui să ia serios în considerare acest lucru ca pe o problemă pe termen lung, avertizează analiştii de la ING. Un studiu reali­zat de ei a găsit că cetăţenii din opt state euro­pene nu doar că se aşteaptă ca inflaţia să rămâ­nă ridicată încă cel puţin trei ani, ci cred şi că unele produse vor con­tinua să se scumpească. Cu alte cuvinte, consumatorii cred că criza cos­tului vieţii va persista câţiva ani, preţurile mân­cării şi ener­giei fiind primele pe lista a ceea ce ei percep a fi presiuni inflaţioniste.

Ce simt şi ce cred oamenii este important pentru guverne şi bănci centrale pentru că aceste lucruri influenţează comportamentul lor de consum, adică cât şi pe ce vor cheltui. Doar unul din opt participanţi la studiu a spus că economiseşte mai puţin pentru a cheltui mai mult acum. Analiza, realizată în Germania, Belgia, Olanda, Spania, Luxemburg, Polonia, România şi Turcia, contrastează cu proiecţiile economiştilor, care se aşteaptă ca preţurile să o ia în jos. Şi investitorii cred că inflaţia va rămâ­ne ridicată pe termen lung.

Vulnerabilitarea Europei este înlocuirea dependenţei de gazele ruseşti cu dependenţa de gaze naturale lichefiate de pe piaţa spot, cel mai volatil element din sectorul de profil, unde China ocupă rolul central prin consum, potrivit naturalgasworld.com. Partea bună, pentru eu­ro­peni, este că economia chineză nu funcţio­nează nici de departe la capacitate maximă, ceea ce înseamnă consum de energie mai redus, iar depozitele de gaze ale UE erau la jumătatea anului pline în proporţie de 80%.

E.On, companie germană de energie, apre­ciază că preţurile pot să crească semnificativ dacă apar penurii nepevăzute de gaze, iar iarna va fi mai geroasă decât de obicei. Preţurile wholesale ale gazelor au sărit cu aproape 30% într-o singură zi după ce angajaţii unor facilităţi de GNL din Australia au ameninţat cu greva. Pe piaţa alimentelor, riscurile sunt date de acţiunile ostile ale Rusiei contra exporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Pieţele financiare văd o probabilitate de 70% ca BCE să majoreze cu 25 de puncte de bază dobânzile luna viitoare, ultima acţiune de acest gen din anul acesta, notează Bloomberg. Dobânda la depozite va ajunge astfel la 4%. În SUA, Goldman Sachs apreciază că dobânda de politică monetară se va stabiliza la 3%-3,25% în viitorul apropiat, faţă de intervalul actual de 5,25-5,5%, unde indicatorul a ajuns prin creşteri repetate începând din martie 2022. Inflaţia a cedat mai rapid în SUA decât în zona euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO