Business Internaţional

Anchetele privind manipularea Libor s-au extins la traderii a cel puţin nouă bănci internaţionale

Autor: Bogdan Cojocaru

25.07.2012, 00:03 121

Anchetele penale şi civile derulate de autorităţile mai multor state includ acum peste 12 traderi ai cel puţin nouă bănci suspectaţi că au colaborat pentru manipularea dobânzilor Libor cu scopul de a-şi îmbunătăţi profiturile, scrie The Wall Street Journal, care citează surse apropiate situaţiei.

Detaliile scoase la lumină de aceste anchete sugerează o conspiraţie complexă care a continuat mai mulţi ani şi s-a răspândit în mai multe părţi ale lumii. Ca rezultat, băncile la care dealerii au lucrat sunt presate tot mai mult să explice ceea ce ştiu despre grupurile "conspirative".

Majoritatea grupurilor de traderi anchetaţi nu au legătură cu înţelegile secrete în care este implicată banca britanică Barclays, despre an­gajaţii căreia autorităţile spun că promiteau şampanie franţuzească Bollinger ca recom­pensă pentru manipularea dobânzilor. Bar­clays a plătit luna trecută o amendă record de 450 milioane dolari după ce a recunoscut că unii traderi şi executivi au încercat să in­fluenţeze Liborul şi alte dobânzi. Unele bănci sunt suspectate că au influenţat dobânzile pentru a-şi crea o imagine mai bună în timpul crizei financiare.

Autorităţile din SUA şi Marea Britanie intenţionează să ajungă la o altă înţelegere cu o bancă în toamna acestui an. Până în prezent nu a fost pus niciun trader şi niciun director de bancă sub acuzaţii penale, însă analiştii consideră că dovezile tot mai substanţiale îi expun pe unii dealeri la pedepse penale. Una dintre cele mai mari ţinte ale anchetelor îndreptate împotriva traderilor este un grup ale cărui eforturi au fost coordonate de Thomas Hayes, care a lucrat pentru UBS din 2006 până în 2009. El s-a mutat apoi la Citigroup. Hayes a fost concediat de Citigroup în 2010. Anchetatorii presupun că el a cola­borat cu alţi traderi pentru influenţarea unei dobânzi numite Libor yen. Autorităţile cana­diene ar şti de la UBS că Hayes i-a spus unui coleg de la RBS "care sunt contactele cu care conspiră şi cum a manipulat şi va influenţa do­bânda", potrivit unor documente depuse de au­torităţi la o instanţă de judecată. Oficialii ca­nadieni au identificat o parte din traderii cu care colabora Hayes ca fiind Guillaume Adolphe de la Deutsche Bank, Brent Davis şi Will Hall de la RBS, Paul Glands şi Stewart Wiley de la JP Morgan şi Peter O'Leary de la HSBC.

Niciunul dintre traderi nu mai lucrează la băncile respective.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO