Business Internaţional

Angajaţii chinezi găsesc încă din abundenţă locuri de muncă, chiar dacă economia încetineşte

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Laura Andreea Dascălu

17.07.2013, 19:55 404

Creşterea economiei chineze încetineşte şi se îndreaptă spre cel mai slab parcurs anual de peste un deceniu. PIB-ul a crescut cu 7,5% în al doilea trimestru, în ritm anual, comparativ cu 7,7% în cele trei luni anterioare, iar analiştii anticipează că ritmul va scădea în continuare. Investitorii încep să se întrebe care este pragul limită pentru Beijing, până la ce nivel va fi tolerată încetinirea creşterii economice, scrie Financial Times.

Accentul a fost pus până în prezent pe ţinta de creştere economică prestabilită. Ţinta oficială este de 7,5% în acest an, iar unii analişti cred că guvernul va aplica măsuri de stimulare la scară redusă pentru a preveni ca avansul să ajungă sub acest obiectiv.

Premierul Chinei Li Keqiang a declarat săptămâna trecută că guvernul nu va permite ca nivelul de angajare sau creşterea economică să scadă sub pragul stabilit. În ceea ce priveşte piaţa muncii, imaginea este încă favorabilă. Încep să apară mici pro­bleme, însă per ansamblu există un număr mare de locuri de muncă disponibile.

Statisticile referitoare la nivelul şo­majului din China nu sunt relevante, cel mai bun etalon fiind un sondaj realizat de guvern în rândul agenţiilor de forţă de muncă din ţară.

În al doilea trimestru erau disponibile 6,1 milioane de joburi şi 5,7 milioane de persoane îşi căutau un loc de muncă, adică fiecărui şomer i-ar reveni 1,07 de posturi. Analiştii de la Capital Economics afirmă că „piaţa muncii este într-o formă bună în pofida încetinirii progresului economic“.

Cu toate acestea se întrevăd unele dificultăţi în viitorul apropiat. Conform sondajelor din sectorul industrial, fabricile au avut posturi disponibile pe tot parcursul anului.

Problema este că statul chinez va avea dificultăţi în integrarea numărului mare de absolvenţi de studii superioare de anul acesta (şapte milioa­ne) pe piaţa muncii.

Angajaţii chinezi nemulţumiţi îşi sfidează şefii

Protestele au accentuat potenţialul de instabilitate socială – cea mai mare îngrijorare a guvernului – odată cu înceti­nirea economică.

Sute de muncitori au protestat luna aceasta faţă de concedierile în masă de la Rongsheng, unul dintre cei mai mari constructori de ambarcaţiuni, care are datorii foarte mari. Angajaţii de la o fabrică de echipamente medicale din Beijing au ţinut directorul ostatic timp de o săptămână la sfârşitul lunii iunie, acuzându-l că nu a plătit salariile.

He Yuancheng, editorul unui ziar online despre negocierea colectivă, spune că disputele reflectă doar parţial încetinirea progresului economic. „Noua generaţie de angajaţi chinezi îşi cunoaşte drepturile şi este dispusă să se organizeze pentru a şi le apăra“, a spus el. Această situaţie ar putea contribui la un mix exploziv dacă economia încetineşte la fel de abrupt ca în 2008, când a izbucnit criza financiară mondială şi 20 de milioane de angajaţi veniţi din alte zone şi-au pierdut locurile de muncă peste noapte.

Geoffrey Crothall, purtătorul de cuvânt al organizaţiei pentru drepturile angajatului China Labour Bulletin din Hong Kong, spune că „economiile din provinciile mai puţin dezvoltate furnizează acum mai multe oportunităţi de angajare, iar aceasta a amortizat impactul încetinirii econo­mice“.

De asemenea, este posibil ca principala problemă imediată a Chinei să nu fie pierderea locurilor de muncă, ci aşteptările nerealiste ale tinerilor angajaţi, care visează la o prosperitate în continuă creştere.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO