Business Internaţional

Angajatorii francezi doresc ca problemele lor sa fie dezbatute in campania electorala

01.02.2007, 19:20 12

Oamenii de afaceri francezi au prezentat intr-un stil dur o lista a problemelor cu care se confrunta si care doresc sa fie un punct central de discutie in campania electorala prezidentiala, scrie Financial Times.
In ciuda muzicii la moda si a luminilor puternice, mai mult de 6.000 de oameni de afaceri din toata tara au aplaudat-o pe Laurence Parisot, presedinta puternicului sindicat Medef, intocmind o lista cu cerinte care include un regim al taxelor mai putin aspru care sa fie introdus in constitutia Frantei si o cerinta de echilibrare a cheltuielilor publice.
Dupa si mai multe aplauze din partea celor adunati in sala rece de concerte a Palais des Sports veniti special la Paris, Parisot a realizat o serie de comparatii intre costurile pe care le au de suportat cei care fac afaceri in Franta, Germania, Marea Britanie si SUA pentru a scoate in evidenta poverile excesive pe care trebuie sa le suporte companiile franceze si impactul lor asupra intregii economii.
Costurile totale pentru angajarea unui muncitor care castiga 50.000 de euro (65.000 de dolari) pe an sunt cu 35% mai mari in Franta decat in SUA, a afirmat ea.
"Aceasta este partea centrala a problemei: capacitatea noastra de a mari salariile, de a crea noi locuri de munca si de a avea posibilitatea de a coordona preluarea riscurilor", a afirmat Parisot. Companiilor franceze trebuie sa li se permita "sa respire si sa primeasca putin mai mult ajutor".
Parisot a folosit intalnirea anuala a membrilor Medef pentru a lansa agenda economica si social-politica a comunitatii, sub forma unei carti intitulate "A Need for Air" (Nevoia de aer). Schimbarile erau necesare, a afirmat Parisot, daca Franta vrea sa revigoreze cresterea economica si competitivitatea.
Descrisa ca o "carte alba", asemanatoare cu un discurs, documentul doreste sa influenteze dezbaterea in cursa pentru alegerile prezidentiale din aprilie, ca si informarea mai larga a publicului in legatura cu problemele cu care se confrunta oamenii de afaceri.
Intr-o tara deseori numita in gluma ca ultimul sistem comunist care mai supravietuieste in Europa, relatiile dintre oamenii obisnuiti si capitalism sunt deseori tensionate si ostile, facand ca reformele pietei libere sa fie aproape imposibil de implementat.
Apeleaza la multe puncte clasice - cerand taxe mai mici, o reforma a sistemului de educatie, deplangand efectele dezastruoase ale celor 35 de ore de munca pe saptamana si ale unui cod al muncii rigid. Dar confera de asemenea si cateva surprize. Redactat dupa un an de consultari in care au fost implicati 50.000 de oameni de afaceri, cartea cere cresterea numarului de membri ai unui sindicat ca singura masura pentru a asigura un dialog propice intre angajatori si persoanele angajate. Franta are una dintre cele mai putin dezvoltate rate ale participarii ca membru intr-un sindicat.
Sugestia recenta a lui Sarkozy, conform careia orice ora lucrata peste numarul legal definit la 35 de ore pe saptamana ar putea fi scutita de taxe atat pentru angajat cat si pentru angajator, a fost foarte laudata.
"Merge intr-o directie buna", a afirmat Parison la incheierea celor patru ore ale intalnirii Medef. Dar nu a fost suficient pentru a asigura competitivitatea Frantei, a adaugat ea.
Initiativa lui Parisot, prima tentativa a oamenilor de afaceri din Franta care au incercat intr-un grad atat de ridicat sa stabileasca agenda electorala, a fost binevenita pentru multi dintre cei veniti la intalnire.
Dar a existat scepticism cu privire la schimbarile reale care ar putea fi implementate dupa alegerile prezidentiale urmatoare - chiar daca Sarkozy, care intentioneaza sa atraga cat mai mult sprijinul comunitatii de afaceri, ar fi ales.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO