Business Internaţional

Angajatorii, ingrijorati de lipsa oamenilor calificati

27.10.2006, 16:42 20

Lipsa de aptitudini a angajatilor profesionisti creste in toata lumea, fortand angajatorii sa plateasca salarii mai mari, potrivit unui studiu facut in
26 de tari de specialistul in recrutari Manpower, scrie Financial Times.
Problemele sunt mai acute in regiunea Asia-Pacific si in regiuni ale continentului american. Lipsa profesionistilor, in special contabili, ingineri, cei din domeniul tehnologiei informatiei, din vanzari, personalul de la marketing si alte locuri de munca unde este nevoie de calificari cu diploma, incepe sa ameninte oportunitatile de dezvoltare, a precizat Manpower.
Sondajul facut asupra a 32.000 de companii a aratat ca o treime din afacerile din China si Hong Kong au raportat ca platesc mai mult decat acum un an pentru a atrage angajatii calificati, cifra crescand pana la 38% in SUA si Australia, 40% in Noua Zeelanda si 55% in Singapore.
Lipsa oamenilor calificati, companiile spunand ca ar fi angajat echipe de profesionisti in ultimele sase luni daca ar fi gasit angajati potriviti, se simte cel mai acut in Mexic (41 de procente), SUA si Japonia (45 de procente) si Peru (46 de procente). "Numarul oamenilor calificati scade din ce in ce mai mult, iar inflatia salariilor creste", spune Jeffrey Joerres, presedinte al Manpower. Companiile, a adaugat el, trebuie sa dezvolte metode noi si inovatoare pentru a atrage si pastra oamenii calificati.
Aceasta lipsa e mai putin critica in Europa, cu doar un sfert din companii care spun ca ar fi angajat mai multi oameni calificati daca ar fi avut de unde si cu mai putin de o cincime dintre angajatori care spun ca mareau salariile in efortul de a preveni scaderile.
In Regatul Unit, doar 23% din angajatori spun ca ar fi angajat mai multi oameni calificati si doar 17% spun ca ar fi platit salarii mai mari. In Franta, procentele sunt de 12 si 8, iar in Germania de 16 si 16.
La nivel global, un sfert din companii spun ca au platit mai mult, iar 29% raporteaza lipsa oamenilor calificati.
Studiul global vine in urma unui raport mai detaliat asupra Chinei de la inceputul acestui an care a concluzionat ca lipsa oamenilor calificati a atins un nivel critic. Atat investitorii interni, cat si cei straini se lupta sa gaseasca personal pentru posturi cheie de manager sau de executiv in ciuda exploziei randamentului universitatilor chineze, spune Manpower. Cererea a continuat sa depaseasca oferta cu toate ca cei de la Manpower au declarat ca "in sase sau opt ani de-acum inainte, competitia pentru managerii de nivel mediu
s-ar putea domoli cand studentii de acum vor fi castigat experienta de lucru".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO