Business Internaţional

Angela Merkel, cel mai puternic politician european, deschide uşa ieşirii unui stat din zona euro

Angela Merkel, cel mai puternic politician european, deschide uşa ieşirii unui stat din zona euro

Angela Merkel a descris criza din zona euro ca pe o oportunitate a generaţiei ei de a face progrese uriaşe cu proiectul euro­pean

Autor: Bogdan Cojocaru

16.11.2011, 00:04 1710

Ideea retragerii unui stat din zona euro nu a fost niciodată mai actuală decât în prezent, când un număr tot mai mare de analişti şi şefi de state consideră că o soluţie prin care Grecia şi alte state cu probleme din zona euro pot ieşi din criză este renunţarea la moneda euro. Acest răspuns se loveşte însă de problema că legislaţia europeană nu permite retragerea din uniunea monetară fără ieşirea din uniunea europeană.

Un prim pas în ieşirea din impas a fost făcut de partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creştin Democrată, după ce a adoptat o rezoluţie prin care cere modi­ficarea tratatelor europene pentru a permite statelor să se retragă din zona euro fără a renunţa la statutul de membru al UE, scrie The Wall Street Journal.

Votul, deşi simbolic, poate impulsiona discuţiile referitoare la cum poate fi abordată situaţia unor state precum Grecia. Votul evidenţiază, de asemenea, provocările pe care Merkel, în prezent vocea care dictează răspunsul liderilor europeni la criză, trebuie să le depăşească pentru a păstra loialitatea partidului faţă de politicile sale legate de problemele europene, în contextul în care evoluţia crizei datoriilor din zona euro înspăimântă tot mai tare populaţia.

Criticii programelor de bailout pentru statele cu probleme din zona euro vor modificarea reglementărilor europene astfel încât un membru al zonei euro să poată fi forţat să iasă din uniunea monetară. Merkel respinge această abordare, iar liderii partidului ei au căutat o soluţie de compromis.

Cancelarul, într-un discurs ţinut la o convenţie a partidului său, a descris criza din zona euro ca pe o oportunitate a generaţiei ei de a face progrese uriaşe cu proiectul euro­pean. Ea a declarat că Europa trebuie să aibă curajul de a modifica tratatul european şi de a permite sancţiuni automate, mai dure, la încălcarea reglementărilor uniunii monetare.

"Trebuie să trimitem un semnal clar. Nu ne văităm. Nu ne plângem. În schimb ştim că avem ceva de făcut", a afirmat Merkel. Pro­blema retragerii voluntare din zona euro a revenit în actualitate după ce Grecia a anunţat planuri de a organiza un referendum legat de acceptarea celui de-al doilea program de bailout stabilit de liderii europeni.

Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au spus clar că singura cale prin care Grecia poate ieşi din zona euro este re­nunţarea la statutul de membru al UE. Însă unii membri ai partidului cancelarului au început să caute sprijin pentru ideea unei rezoluţii care să permită ieşirea forţată a statelor problematice din zona euro.

Criza datoriilor este o criză a democraţiei

Ideea ieşirii din zona euro câştigă adepţi în statele cu probleme, în condiţiile în care criza din zona euro s-a transformat într-o criză a democraţiei în chiar culturile care au stat la baza civilizaţiei europene, cea greacă şi cea italiană, scrie The Guardian.

Criza face ca po­poarele din zona euro să-şi piardă capacitatea de a-şi determina propriul viitor. Grecii, italienii, spaniolii, portughezii şi irlandezii au învăţat deja că trebuie să accepte programe de austeritate, tăierea ajutoarelor sociale, pierderea locurilor de muncă la stat şi vânzarea proprietăţilor publice pentru a rămâne în zona euro. Dacă ei nu aleg lideri dispuşi să facă aceste lucruri, altcineva va alege în locul lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO