• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7525
  • Leu / USD4.7424
Business Internaţional

Apare o nouă industrie: transportatorii spaţiali privaţi

Apare o nouă industrie: transportatorii spaţiali privaţi

Autor: Catalina Apostoiu

21.08.2011, 08:52 485

Primele aparate de zbor private vor andoca pe Staţia Spaţială Internaţională înainte de sfârşitul acestui an, cu câteva luni mai devreme decât termenul vizat anterior, după ce NASA a aprobat primul transport de mărfuri realizat de o astfel de capsulă, scrie The Wall Street Journal.

Space Exploration Technology Corp. a anunţat că agenţia spaţială americană i-a aprobat un zbor-test pentru luna noiembrie. Astfel, sectorul privat este încurajat să preia viitoarele misiuni către SSI.

În cadrul zborului din noiembrie, se va încerca andocarea capsulei Dragon a companiei pe staţia spaţială. SpaceX îşI are sediul în Hawthorne, California şi a fost înfiinţată de antreprenorul Elon Musk.

Anterior, programul american de explorare spaţială cu echipaj uman s-a bazat în întregime pe vehicule finanţate de guvern pentru transportul astronauţilor şi de marfă în spaţiu.

De asemenea, potrivit unor oficiali ai industriei, modificarea recentă a datei la care primele vehicule private vor andoca pe SSI vine în întâmpinarea criticilor conform cărora furnizorii de servicii de transport comercial spaţial ar putea întâmpina dificultăţi în a înlocui rapid vehiculele retrase recent de NASA.

Racheta Falcon 9 a SpaceX, care va lansa capsula pe orbită, este cu aproape trei ani în urma ambiţioaselor proiecţii iniţiale ale companiei. SpaceX anticipase iniţial până la patru zbouri-test în 2010.

Recent, SpaceX a anunţat că agenţia americană a acceptat în principiu să combine teste separate de software şi hardware în cadrul unei singure misiuni.

În cadrul unei declaraţii recente, SpaceX arăta că prin combinarea finanţării guvernamentale şi private speră să sporească gradul de siguranţă şi frecvenţa călătoriilor spaţiale. Compania a declarat că în funcţie de cerere ar putea produce până la şase capsule Dragon anual.

În luna decembrie a anului trecut, SpaceX a devenit prima companie care a lansat şi a recuperat cu succes o capsulă de pe orbita Pământului.

Capsulele Dragon sunt aşteptate să înceapă misiuni regulate de livrare de mărfuri pentru NASA în 2012, conform unui contract comercial de 1,6 mld $ în cadrul căruia compania va fi plătită pe baza volumului total de materiale livrate către staţia spaţială. Astfel de plăţi bazate pe performanţe nu au existat în contractele tradiţionale ale NASA.

În încercarea de a reduce costurile şi a revitaliza NASA pentru misiuni de explorare spaţială, preşedintele american vrea să utilizeze "taxi-urile" spaţiale private pentru a susţine staţia spaţială.

Oficialii NASA au declarat că sunt mulţumiţi de progresele înregistrate de SpaceX, dar că intenţionează să urmeze în continuare şi alte opţiuni, incluzând o combinaţie rivală rachetă comercială-capsulă care să aibă propriile contracte de transport de încărcături pe orbită.

Între anii 2006-2011, NASA a plătit SpaceX peste 290 milioane de dolari pentru anumite operaţiuni de dezvoltare şi testare a sistemului de transport de încărcături al companiei.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0486
Ieri: 4.9430
Azi: 4.7424
Diferență: 0,8914
Ieri: 4.7005
Azi: 5.7525
Diferență: 0,5032
Ieri: 5.7237
Azi: 4.9466
Diferență: 0,2981
Ieri: 4.9319