Business Internaţional

Aprecierea euro este o problema, dar ministrii de finante nu cer interventia BCE pe piata

17.11.2004, 00:00 11



Ministrii de finante europeni s-au declarat ingrijorati ca aprecierea fara precedent a monedei unice ameninta relansarea economica, dar au refuzat sa solicite Bancii Centrale Europene sa vanda euro, pentru echilibrarea situatiei, informeaza Bloomberg.



Cresterea economica in zona euro, care are un produs intern brut total in valoare de 9.000 miliarde dolari, a incetinit in al treilea trimestru pana la 0,3%, cel mai lent ritm din ultimul an, pe fondul unei cereri globale diminuate de pretul ridicat al petrolului. Exporturile reprezinta o cincime din economia zonei euro, adica de doua ori mai mult decat in cazul Statelor Unite, ceea ce inseamna ca economia europeana este mai sensibila la tendinta de apreciere a monedei unice.



"Recentele miscari valutare bruste nu sunt binevenite", a declarat ministrul de finante olandez, Gerrit Zalm, dupa intalnirea ministrilor de finante de la Bruxelles. "Nu am cerut nimic Bancii Centrale Europene", a mai spus Zalm, care a explicat ca "in calitate de banca centrala, nu este niciodata intelept sa promiti nici actiune, nici neutralitate".



Moneda unica a depasit pragul de 1,29 dolari (ieri, moneda europeana era cotata la 1,2974 dolari), iar declaratiile ministrilor de finante au sunat mai ingrijoratoare fata de ultima intalnire de la Bruxelles, din 21 octombrie. Atunci, moneda europeana era cotata la 1,26 dolari si ministrii erau de parere ca o moneda europeana puternica nu va frana refacerea economica.



"Dincolo de 1,30 dolari, ajungem la o limita", a declarat ministrul de finante belgian Didier Reynders. "Apar ingrijorari", a continuat el. Si ministrul de finante spaniol Pedro Solbes a pastrat aceeasi linie: "Volatilitatea cursului de schimb nu este buna".



De la intalnirea din 21 octombrie, lucrurile s-au mai schimbat: euro a atins un record pe data de 11 noiembrie, de 1,3005 dolari, iar petrolul a cunoscut un declin al preturilor, care nu mai face necesara o moneda europeana puternica, ca protectie impotriva inflatiei impulsionate de pretul titeiului.





SUA e de vina



Liderii europeni au acuzat deschis SUA pentru aprecierea puternica a monedei unice. Potrivit lor, oficialii americani promoveaza, prin vorbe, un dolar puternic, dar nu iau masuri concrete pentru a-si sustine moneda nationala.



Luni, secretarul Departamentului de Trezorerie al SUA, John Snow, a declarat ca "un dolar puternic este in interesul Americii", si a explicat ca politica de baza a SUA este "lasarea stabilirii valorilor la latitudinea pietelor deschise, concurentiale".



Nicolas Sarkozy, ministrul de finante al Frantei, s-a aratat nemultumit de declaratiile lui Snow: "Daca americanii vor sa-si schimbe politica, trebuie doar sa spuna".



La randul lui, Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri monetare, este de parere ca vorbele nu sunt de ajuns: "Salut discursul domnului Snow, dar vrem sa vedem decizii luate in aceasta directie".



Cu toate acestea, nici responsabilii cu politica monetara a Europei nu s-au aratat prea dispusi sa treaca dincolo de cuvinte: "Interventiile verbale ale responsabililor cu politica monetara ai UE pentru deprecierea euro vor continua", a declarat Harvinder Kalirai, analist la State Street Corporation (cel mai mare custode de active din lume), din Sydney. "In acest punct, nu va exista o interventie in sens fizic. BCE ar putea fi multumita cu un euro putin mai puternic, pentru a contracara miscarile inflationiste", a continuat Kalirai.



Orice spun insa oficialii europeni, sustin economistii, pe termen scurt, deprecierea dolarului este benefica pentru economia americana- nu numai ca favorizeaza exporturile, dar face ca si deficitul bugetar sa fie mai usor de finantat.



Pe de alta parte, incetinirea cresterii economiei europene ar insemna reducerea cererii pentru bunurile americane. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO