Business Internaţional

Asia îşi creşte independenţa financiară: Capacitatea "fondului de criză asiatic" va fi dublată la 240 mld. dolari

no title

Autor: Paul Comsa

18.03.2012, 14:45 198

Marile economii din Asia de Sud-Est, printre care se numără Japonia, Coreea de Sud şi China, vor să dubleze capacitatea de finanţare a unui fond destinat combaterii crizelor de lichiditate pe termen scurt din regiune, scrie The Wall Street Journal.

Grupul celor treisprezece state care include cei zece membri ai Asean şi ţările din nordul Asiei sunt de acord să majoreze resursele fondului regional cunoscut sub numele de Iniţiativa Chiang Mai la 240 mld. dolari.

"Incertitudinile economice au luat amploare în ultima perioadă. Prin urmare, este nevoie de mai mulţi bani în caz de urgenţe", explică Aladdin Rillo, directorul şi economistul-şef al biroului de supraveghere a integrării economice a statelor din Asean.

În 2010, statele din estul şi sud-estul Asiei au înfiinţat un fond de 120 mld. dolari pentru a ajuta ţările din regiune care ar avea nevoie de lichidităţi din cauza crizei şi a diminua dependenţa Asiei de statele occidentale.

"Principalul obiectiv al Iniţiativei Chiang Mai este să soluţioneze probleme precum dezechilibrele balanţei de cont curent şi crizele de lichiditate pe termen scurt din regiune şi să suplimenteze acordurile financiare existente", conform unui comunicat semnat de miniştrii de Finanţe din statele semnatare.

În prezent, Japonia şi China (împreună cu Hong Kong) contribuie cu câte 38,4 mld. dolari şi vor putea trage în caz de criză, câte 19,2 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO