Business Internaţional

Asigurările nemţilor că nu vor lăsa Grecia pradă falimentului se pierd în haosul care domneşte pe burse

Asigurările nemţilor că nu vor lăsa Grecia pradă falimentului se pierd în haosul care domneşte pe burse

Angela Merkel, cancelarul Germaniei

Autor: Alexandru Stefan Matei, Marius Oncu - Mediafax

14.09.2011, 00:07 1203

Europa face tot posibilul pentru a ajuta statul elen să evite intrarea în încetare de plăţi, a declarat cancelarul Germaniei Angela Merkel, avertizând că ieşirea Greciei din zona euro ar cauza un "efect de domino" şi trebuie evitată cu orice preţ. În ciuda acestei declaraţii menite să spargă norii negri ai furtunii financiare ce planează asupra continentului, investitorii au continuat să fie nervoşi, bursele având încă o zi agitată, cu băncile franceze aflate sub presiune.
"Folosim toate instrumen­tele pe care le avem pentru a preveni aşa ceva. Trebuie să evităm orice proces turbulent în privinţa euro", a afirmat Merkel, întrebată dacă intrarea Greciei în incapacitate de plată ar con­damna euro la dispariţie.
Merkel a numit "istorică" provocarea pe care o are de depăşit Europa şi a adăugat că trebuie făcut totul pentru a menţine zona euro intactă "deoarece s-ar înregistra efecte de domino foarte rapid".
"Într-o uniune monetară cu 17 membri, putem avea un euro stabil doar dacă prevenim procesele turbulente. Astfel, principala noastră prioritate este să evităm o intrare dezordonată în încetare de plăţi, deoarece nu ar afecta numai Grecia. Ar exista un pericol foarte mare să fie afectate multe alte ţări", a spus Merkel.
Investitorii nu cred că Grecia scapă de faliment
Cu toate acestea, probabilitatea ca Grecia să intre în default în următorii cinci ani este plasată de investitori la 98%, conform pieţei derivatelor credit default swap (CDS) pe datoria guvernului elen, scrie Bloomberg. "Toată lumea ia în calcul un default pe termen scurt şi cred că va fi un eveniment dur. E clar că acest program de austeritate nu funcţionează", comentează un analist.
Asigurarea faţă de eventu­alitatea defaultului a unui îm­prumut pe cinci ani de 10 mi­l. dolari către Grecia a atins marţi un nou nivel record, de 5,8 mil. dolari în avans şi alte 100.000 de dolari pe an pe piaţa CDS, în urcare de la recordul anterior, de 5,5 milioane de dolari, atins vineri, potrivit datelor CMA.
Cancelarul german a făcut aceste declaraţii după ce ministrul economiei Philipp Roesler, şeful unui partid mai mic din coaliţia de guvernare din Germania, a afirmat că "pentru stabili­zarea euro nu trebuie să mai existe niciun tabu".
Merkel a afirmat că toată lumea ar trebui să-şi măsoare cu atenţie cuvintele pentru a evita amplificarea volatilităţii pe pieţele financiare. Germania este "angajată fără rezerve" în privinţa euro, iar ţara a beneficiat enorm de pe urma monedei unice, a adăugat cancelarul.
Presiune continuă pe băncile franceze
Deşi au început ziua în creştere, acţiunile băncilor franceze au avut încă o zi agitată, cea mai afectată fiind BNP Paribas, despre care cotidianul american The Wall Street Journal a scris că ar avea probleme în accesarea de împrumuturi în dolari.
Banca s-a grăbit să nege zvonurile spunând că se poate împrumuta în dolari la valori normale şi în mod direct, prin intermediul swap-urilor valutare. Pentru a-şi întări poziţia, grupul a mai adăugat că are la dispoziţie fonduri "abundente" în euro şi active în valoare de 135 de miliarde de euro pe care le poate folosi drept garanţii pentru a se împrumuta de la BCE. Anunţul i-a mai calmat pe investitori, titlurile băncii ştergând mare parte din pierderi după ce scăzuse cu peste 10% la începutul zilei. Acţiunile băncilor franceze au scăzut puternic luni după ce au apărut speculaţii că agenţia Moody's le va reduce ratingurile din cauza expunerii mari faţă de Grecia.
Italia s-a împrumutat iar scump
Trezoreria italiană a vândut ieri obligaţiuni pe cinci ani în valoare de 3,9 miliarde de euro la un randament mediu de 5,6%, peste valoarea de 4,93% înregistrată la licitaţia de pe 14 iulie. Şi cererea a fost mai redusă, de 1,28 ori oferta, comparativ cu 1,93 ori în iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO