Business Internaţional

Asiguratorul Aegon va investi 1 mld. euro pe pietele emergente

12.06.2008, 21:46 7

Grupul de asigurari Aegon, prezent si pe piata din Romania, a anuntat ca in urmatorii cinci ani va aloca 1 mld. euro pentru extinderea operatiunilor in Europa Centrala si de Est, scrie Bloomberg.
Compania, cel de-al doilea mare asigurator olandez, intentioneaza sa-si reduca gradul de dependenta fata de piata americana, care in acest moment insumeaza 70% din veniturile Aegon. In aceasta incercare, asiguratorul s-ar putea orienta spre piete precum Ungaria, Turcia sau chiar India.
De asemenea, compania - care activeaza din 1844 - cauta modalitati de a intra pe piata ruseasca, a declarat directorul executiv Alexander Wynaendts. Insa "cea mai mare parte a achizitiilor intentionate de Aegon vor avea loc pe pietele unde compania este deja prezenta", a adaugat el.
"Europa Centrala si de Est reprezinta o oportunitate excelenta pentru noi", spune Wynaendts, mentionand ca Aegon acopera o arie in care exista 150 de milioane de persoane care nu au incheiat un contract de asigurare si care traiesc intr-un mediu cu o capacitate de crestere superioara celei de pe pietele mature.
Actiunile Aegon erau tranzactionate la inceputul sedintei de ieri la 9,27 euro, compania inregistrand in ultimul an un declin de 37%, ajungand la o valoare de piata de 15,3 mld. euro.
In acelasi timp, Wynaendts a recunoscut ca asiguratorul ar putea intampina anumite dificultati cauzate de portofoliul de instrumente financiare bazate pe credite subprime. Si asta in conditiile in care compania detine astfel de active in valoare de 2,6 mld. euro. Totusi, spune directorul Aegon, criza financiara declansata de prabusirea pietei ipotecare americane a depasit cea mai dificila etapa.
Aegon a raportat in mai o scadere de 78% a profitului net aferent primului trimestru din 2008, ca urmare a investitiilor gresite si a aprecierii semnificative a monedei europene, care a redus veniturile obtinute din operatiunile efectuate pe piata americana si cea britanica.
Asiguratorul nu a fost nevoit sa-si reduca activele contabile ca urmare a investitiilor de pe piata subprime. Si asta in situatia in care declansarea crizei americane a condus la destabilizarea pietei investitiilor, provocand pierderi de 392 mld. dolari marilor institutii financiare.
In aceste conditii, Lehman Brothers a efectuat o operatiune de strangere de capital, in incercarea de a-si reface rezervele de lichiditate afectate dupa pierderile de 2,8 miliarde de dolari inregistrate in primul trimestru.
Aegon a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa obtina o crestere anuala de 10% in urmatorii cinci ani, prin extinderea pe pietele emergente si renuntarea la operatiunile neperformante.
Wynaendts spune totusi ca Statele Unite vor reprezenta in continuare cea mai importanta piata a asiguratorului olandez.
Compania va aloca pentru operatiunile de pe piata americana aproximativ 5 miliarde de euro, in incercarea de a optimiza structura capitalului si de a reduce riscurile implicate de rata de schimb valutar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO