Business Internaţional

Astăzi toţi ochii lumii financiare sunt aţintiţi asupra BCE, presată să acţioneze pentru a deprecia euro

Kenneth Rogoff, profesor de economie la Harvard: Există cu certitudine riscul unui deceniu pierdut în Europa, iar BCE ar trebui să acţioneze decisiv pentru a accelera creşterea preţurilor. Foto GraphicNews

Kenneth Rogoff, profesor de economie la Harvard: Există cu certitudine riscul unui deceniu pierdut în Europa, iar BCE ar trebui să acţioneze decisiv pentru a accelera creşterea preţurilor. Foto GraphicNews

Autor: Bogdan Cojocaru

06.11.2013, 21:33 2264

Toţi ochii pieţelor vor fi astăzi atenţi la ce hotărăşte Banca Centrală Euro­peană în privinţa politicii monetare după ce doi lideri europeni de top au făcut presiuni asupra gardianului euro să deprecieze moneda unică şi să acţioneze pentru majorarea preţurilor astfel încât să stimuleze creşterea economiilor slabe. BCE ar putea da curs propunerilor reducând dobânzile, aflate deja la minime record.

Ministrul italian al finanţelor Fa­brizio Saccomanni a cerut BCE să acţioneze mai îndrăzneţ împotriva pericolului stagnării preţurilor şi să ia în considerare când stabileşte politica monetară efectul nociv pe care euro puternic îl are asupra economiilor.

„Mai eficiente decât injecţiile de lichiditate ar fi măsuri prin care BCE să semnaleze că ia în considerare în po­li­tica monetară faptul că euro devine prea puternic“, a spus Saccomanni

într-un interviu acordat CNBC. Separat, la Londra, unde a discutat cu ministrul britanic de finanţe George Osborne şi cu guvernatorul Băncii Anglei Mark Carney, el a asigurat că „BCE are toate instrumentele necesare susţinerii eforturilor Europei pentru o creştere economică mai puternică“, scrie The Wall Street Journal.
 

„Cursuri de schimb nemaivăzute din 2011“

Italianului i s-a alăturat ministrul francez de finanţe Pierre Moscovici, care a avertizat asupra puterii prea mari a euro. „Suntem martorii unor cursuri de schimb nemaivăzute din 2011“, a spus el, făcând referire la cursul de schimb euro/dolar. Euro a trecut recent peste pragul de 1,38 dolari pe unitate, maximul ultimilor doi ani, notează AFP. Anterior, semnale similare de avertisment a trimis şi ministrul francez al economiei.

Atenţionările vin în contextul în care inflaţia din zona euro a decelerat neaştep­tat la doar 0,7% în octombrie, cel mai lent ritm de creştere al pre­ţu­ri­lor din ultimii patru ani – ţinta BCE  este o inflaţie de puţin sub 2% -, ceea ce a trezit temeri că uniunea monetară ar putea deveni captivă deflaţiei, un ciclu vicios al scăderii preţurilor, salariilor şi producţiei.

Inflaţia slabă, deşi poate impulsiona con­sumul populaţiei, poate eroda eco­nomiile, împiedicând eforturile gu­ver­ne­lor şi ale companiilor de a-şi reduce da­toriile. Eforturile sunt dificile în spe­cial în Italia, în cazul căreia raportul datorie/PIB este al doilea ca mărime din zona euro. CE estimează că datoria italiană va ajunge la 134% din PIB anu­lui viitor. De asemenea, apre­cierea euro faţă de dolar reprezintă o în­grijorare ma­joră pentru unele state din zona euro care încearcă să iasă sau să-şi revină din rece­siune cu ajutorul exporturilor. Un euro puternic le face ex­porturile scum­pe pe pieţele care nu folosesc mo­ne­da euro­peană. „Inflaţia este  prea slabă, iar si­tuaţia economică subliniază acest lucru. Există cu certitudine riscul unui de­ceniu pierdut în Europa, iar BCE ar trebui să acţioneze decisiv pentru a acce­lera creş­te­rea preţurilor“, consi­de­ră Kenneth Rogoff, profesor de ştiinţe economice la Universitatea Harvard.

Băncii Centrale Europene îi lipsesc armele puternice prin care poate anihila stagnaţia sau deflaţia, având în vedere regulamentul conservator şi rezistenţa Germaniei la idei neconvenţionale precum achiziţii masive de obligaţiuni în genul celor efectuate de banca cen­trală a SUA şi de Banca Angliei.

Printre măsurile pe care le poate lua este reducerea dobânzii de politică monetară, acum de 0,5%, sau mai multe împrumuturi ieftine acordate băncilor. În teorie, dobânzile mai mici încu­rajează creditarea şi deci consumul, iar în aceste condiţii preţurile pot fi majorate. De asemenea, dobânzile mai mici ar scoate mai mulţi euro pe piaţă, ceea ce ar duce la scăderea cursului de schimb.
 

Întrebări şi răspunsuri despre euro

De ce este euro puternic deşi zona euro trece prin criză? Pentru că euro este o monedă rară comparativ cu altele de circulaţie internaţională, oferta este redusă, a explicat Evariste Lefeuvre, economist la Natixis, citat de Le Monde.

De la ce nivel euro poate fi considerat prea puternic? Analiştii de la Deutsche Bank consideră că euro devine „dureros” pentru anumite economii mai slabe când este tranzacţionat la mai mult de 1,37 dolari pe unitate.

Cui îi convine un euro puternic? O monedă puternică întăreşte în primul rând puterea de cumpărare a actorilor economici asupra produselor şi serviciilor facturate în monede mai slabe, spre exemplu importatorii de energie din zona euro, care cumpără petrol la preţuri stabilite în dolari. Un euro puternic reduce costul importurilor şi limitează preţurile importatorilor. Limitând inflaţia, o monedă puternică permite menţinerea dobânzilor la nivel scăzut, ceea ce avantajează gospodăriile şi afacerile care au astfel acces la finanţare ieftină.

Cui îi este teamă de un euro puternic? O monedă puternică penalizează în primul rând exportatorii, cu excepţia celor din economii dinamice şi competitive precum Germania. Poate fi afectată şi piaţa internă deoarece apreciarea euro facilitează intrarea concurenţilor, ceea ce produce modificări în toate sectoarele care produc bunuri de schimb. În investiţii, aprecierea euro, care erodează competitivitatea preţurilor produselor europene, reprezintă în exterior un handicap pentru cei care vor să cucerească pieţe noi.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO