Business Internaţional

Atentie Germania, atentie Europa: deprecierea euro poate fi doar o iluzie

29.06.2005, 18:05 16

Germanii sunt mai increzatori in mediul de afaceri pentru prima data in ultimele cinci luni datorita recentei deprecieri a monedei europene, relateaza BBC News.

Indicele care reflecta starea mediului de afaceri a crescut de la 92,9 puncte la 93,3 puncte in luna mai a acestui an. De asemenea, indicatorul sectorului de retail are cea mai mare valoare de dupa octombrie 2003. Domeniul constructiilor este singurul care nu a fost influentat pozitiv in urma deprecierii euro.

Incepånd cu ianuarie 2005, moneda unica europeana s-a depreciat cu 11% in raport cu dolarul american. Dupa trei saptamåni de continua scadere fata de moneda americana, euro a inregistrat vinerea trecuta, la bursa din New York, cea mai scazuta cotatie din ultimele zece luni, de 1,1981 dolari pentru un euro.

Luni, moneda zonei euro a mai scazut cu alti patru centi, pentru a se apropia inca si mai mult de nivelul de 1,20 de dolari pentru un euro. Deprecierea euro este intr-adevar benefica exporturilor, dar acest avantaj nu poate compensa scaderea increderii consumatorilor.

Vestea deprecierii euro i-a entuziasmat pe exportatori, care au fost puternic afectati de pretul record pe care l-a inregistrat petrolul in ultima perioada. Insa analistii sunt de parere ca entuziasmul lor nu se justifica in conditiile in care este putin probabil ca efectele acestei deprecieri sa poata acoperi pierderile cauzate de cresterea pretului petrolului. Acest pret foarte ridicat va avea in continuare un efect negativ asupra profiturilor companiilor din cadrul UE, dar si asupra consumului locuitorilor zonei respective.

Increderea consumatorilor germani a coboråt pentru a treia luna consecutiv, de la 4,3 puncte la 3,5 puncte, din cauza cresterii pretului petrolului. Pretul record de peste 60 de dolari pe baril, la care a ajuns petrolul saptamåna trecuta, a avut drept efect sporirea ratei somajului si a costurilor pentru locuitorii Germaniei, cea mai mare economie a Europei.

Analistii avertizeaza insa ca efectele cresterii pretului petrolului se vor accentua in perioada ce urmeaza, deoarece, deocamdata, au trecut doar cåteva zile de la recordul inregistrat de sectorul petrolier mondial. Asadar, pericolul nu a disparut inca.

a??Pretul petrolului continua sa traga economia in jos, atåt din punctul de vedere al exporturilor, cåt si al consumuluia??, a apreciat Juergen Michels, angajat in cadrul Citigroup. a??Cea mai recenta crestere a preturilor petrolului nu se reflecta inca, in totalitate, in valorile indicatorilor economici, asa ca ne asteptam la o scadere chiar si a increderii in cadrul mediului de afaceri germana??, a adaugat el.

Deprecierea euro a determinat oficialii Rezervei Federale (Fed), banca centrala a SUA, sa ia in considerare o posibila crestere a ratei dobånzii de la 3,25% la 3,5%. Aceasta ar fi a opta sporire a dobånzii de catre Fed din ultimul an si ar putea fi discutata, conform opiniei economistilor, in cadrul urmatoarei sedinte Fed din luna august. Majoritatea economistilor si oficialilor americani sprijina Fed pentru continuarea acestei politici monetare.

Acelasi lucru nu se poate spune si despre deciziile luate de Banca Centrala Europeana, care pare sa ignore cerintele oficialilor statelor membre ale UE, precum cancelarul german Gerhard Schröder si premierul italian Silvio Berlusconi, de a reduce rata dobånzii de referinta. BCE s-a rezumat numai la a reduce previziunile in ceea ce priveste expansiunea economica a regiunii europene de la 1,6% la 1,4%. Astfel nivelul actual al dobånzii de referinta a ramas la valoarea minima din ultimii 60 de ani, de 2%. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO