Business Internaţional

Atentie la investitori! Influenta companie Bechtels-a fript cu Bin Laden

07.05.2003, 00:00 19

Administratia Bush a lansat razboiul impotriva terorii ca urmare a actelor teroriste presupuse a fi organizate de catre Osama bin Laden. In mod ironic, Bechtel, una dintre companiile alese de catre administratia americana pentru a participa la reconstructia Irakului are legaturi cu familia lui bin Laden, conform unor informatii din presa americana.
Departamentul de Stat a acordat recent companiei private din sectorul constructiilor Bechtel Corp., cu sediul in San Francisco, un contract de constructii in Irak a carui valoare s-ar putea ridica la peste 600 milioane de dolari. In parte, administratia Bush a dorit declansarea razboiului din Irak pe motiv ca regimul lui Saddam Hussein avea legaturi cu reteaua terorista al Qaeda, condusa de bin Laden, retea ce se presupune a fi declansat atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din Statele Unite.
Confom unui articol publicat de revista New Yorker pe 5 mai, articol citat de catre CNN Money, mai multi membri ai familiei bin Laden, parte a unei mari familii saudite, ce au acumulat averi din afacerile incheiate in domeniul constructiilor, au investit aproximativ 10 milioane de dolari intr-un fond privat de actiuni operat de o fosta filiala a companiei Bechtel inainte de 11 septembrie.
Fremont Group, o firma privata de investitii cu sediul in San Francisco a fost candva filiala a companiei Bechtel, iar printre membrii consiliului de administratie ai acesteia se numara si directorul executiv al Bechtel, Riley P. Bechtel, alaturi de fostul secretar american de stat si fostul presedinte al Bechtel George P. Shultz, cat si cativa actuali directori ai Bechtel.
Purtatoarea de cuvant a Fremont a confirmat faptul ca familia lui bin Laden a investit 10 milioane de dolari intr-un fond Fremont, declarand insa ca familia nu detine nici un pachet de actiuni in cadrul Fremont si ca investitiile au fost efectuate "cu mult inainte de 11 septembrie".
"Trebuie sa fie clar faptul ca acestia sunt simpli investitori intr-unul din multele noastre fonduri private de actiuni si ca totul este legal," a declarat purtatoarea de cuvant Pat Herden. Ea a precizat ca nu stie cu siguranta cand au fost efectuate investitiile respective. Rick Kopf, consilierul general al companiei Fremont, a declarat pentru New Yorker ca familia lui bin Laden nu a mai efectuat investitii in Fremont dupa data de 11 septembrie.
Nici unul din membrii lui bin Laden nu sunt acuzati de comiterea vreunui delict, iar familia s-a dezis in mod public de Osama bin Laden la mijlocul anilor '90, iar cativa dintre ei si ulterior, pentru actele de terorism comise pe 11 septembrie.
Declarand ca s-au temut pentru siguranta lor, multi membri ai familiei lui bin Laden au parasit Statele Unite imediat dupa 11 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24