Business Internaţional

Autorităţile bancare vor să îndulcească standardele Basel III

Autorităţile bancare vor să îndulcească standardele Basel III

Foto AFP

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

07.09.2011, 00:04 450

Autorităţile de reglementare în domeniul ban­car se pregătesc să relaxeze noile reguli care cer băncilor să deţină mai multe active lichide pentru a putea face faţă unor noi crize de finanţare, scrie Financial Times.

Decizia vine în urma plângerilor formulate de bănci, conform cărora noile standarde Basel III privi­toare la lichiditate le-ar obliga să restrângă dramatic creditarea clienţilor indivi­duali şi a companiilor.

Deşi noile reglementări privitoare la lichiditate nu intră în vigoare mai devreme de anul 2015, băncile întâmpină deja dificultăţi în a strânge suficiente lichidităţi şi obligaţiuni guvernamentale pentru a face faţă noilor cerinţe, potrivit analiştilor.

Un nou raport al JPMorgan estimează că 28 de bănci europene înregistrau un deficit total de lichi­ditate de 493 mld. euro la sfârşitul anului trecut.

Numai şapte dintre cele 28 de bănci testate se conformau noilor standarde, băncile franceze numă­rându-se printre cel mai puţin pregătite. De fapt, analiştii JPMorgan concluzionează că cerinţele privind lichiditatea, conform căreia băncile trebuie să deţină suficiente active uşor de vândut pentru a face faţă unei crize de finanţare de 30 de zile, vor afecta cel mai mult sectorul, urmând să coste băncile europene aproape 12% din câştigurile pe 2012 în medie.

Un număr în creştere de membri ai Comitetului Basel vor acum să "îmblânzească" definiţiile tehnice cheie din cadrul raportului. În urma modificărilor va scădea procentul de lichiditate pe care băncile sunt obligate să-l deţină, iar acestea vor putea include mai multe obligaţiuni corpo­rate şi garantate în total.

Cea mai importantă prevedere a noului pachet de reglementări se referă la capitalul pe care băncile sunt obligate să îl pună deoparte.

Conform Basel III, din 2019 jucătorii din sistemul bancar vor fi obligaţi să aibă capital de bază care să ajungă la cel puţin 7% din totalul activelor ponderate la risc, o creştere substanţială faţă de ţinta de 2% din prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO