Business Internaţional

Avansul economic bazat pe consum a creat mediul perfect pentru băncile din Europa de Est, care au ajuns liderii sectorului european la creşterea profitului

Avansul economic bazat pe consum a creat mediul perfect...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.11.2017, 00:05 381
În România, Polonia, Ungaria, Cehia, în toate economiile mari din Europa de Est, consumul a explodat şi împinge creşterea economică la ritmuri nemaiîntâlnite după marea criză financiară. Dobânzile au fost mici până acum, încurajând creditarea. Sectorul bancar est-european este pe vârful valului, scrie Bloomberg. 

După ce a supra­vieţuit mixului toxic de costuri ale  creditării apro­piate de zero, înăsprirea regle­mentă­rilor şi pagubelor pro­vocate de creditele ipo­tecare în valută, creditorii din regiune profită acum de accelerarea  expan­siunii economice. Profitul net cumulat al băncilor din Polonia, cea mai mare economie est-europeană, a crescut cu 8% în primele nouă luni ale acestui an dacă este exclusă vânzarea de anul trecut a participaţiilor avute la Visa Europe. OTP, cea mai mare bancă din Ungaria şi una dintre cele mai mari instituţii de credit est-europene, şi-a majorat profitul cu o cincime în această perioadă. Chiar şi politicienii s-au plictisit să mai folosească băncile drept sac de box în discursurile lor populiste. Cei mai mari jucători din cea mai mare piaţă estică, Bank Pekao şi PKO Bank Polski din Polonia, au semnalat livrarea unei valori mai mari acţionarilor. Profitul PKO a urcat cu 17% în trimestrul trei. Rezultatul Alior Bank, controlată de stat, s-a dublat.

Subsidiarele regionale ale Erste Group Bank din Austria şi Societe Generale din Franţa au profitat de pe urma înăspririi monetare timpurii din Cehia, cea mai dezvoltată economie a Europei de Est, în timp ce subsidiarele din România au beneficiat de creşterea de aproape două cifre a economiei. Chiar şi Ungaria, care a experimentat cu cele mai mari taxe aplicate sectorului bancar, a declarat armistiţiu în conflictul cu băncile.

„Sunt multe motive pentru a fi optimist“, a spus Brunon Bartkiewicz, CEO ING Bank Slaski, după ce banca sa a anunţat creşterea veniturilor în trimestrul trei.

„Am început să vedem revenirea investiţiilor. Reglementările par să fie mai laxe decât am crezut. Economia este puternică şi în siguranţă.“ El se referă la economia poloneză.

Strălucirea din ce în ce mai intensă a industriei financiare atrage investitorii în acţiuni, ceea ce împinge în sus valoarea de piaţă a băncilor. Acţiunile sunt tranzacţionate la maximele ultimilor ani în mai toată regiunea. Raportul mediu între preţ şi valoarea nominală al titlurilor băncilor poloneze a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, de 1,44, luna aceasta comparativ cu anul trecut. Pentru concurenţii din Europa de Vest,  raportul mediu este de 1.

Indicele bursier WIGBank al celor mai mari instituţii de credit din Polonia a atins joi cel mai ridicat nivel din mai 2015 şi a crescut de la începutul anului cu 31%. Indicele WIG20, al acţiunilor celor mai mari companii cotate pe bursa de la Varşovia, a urcat cu 28%.

„Este mediul perfect pentri creditori“, apreciază Cezary Stypulkowski, CEO-ul Mbank, a patra bancă în funcţie de mărime din Polonia. Îmbunătăţirea condiţiilor economice şi financiare încurajează executivii să iasă la cumpărături. OTP caută să-şi lărgească lista de achiziţii, navigând pe un val de consolidări cum n-a mai văzut de zeci de ani. 

Raiffeisen Bank International şi-a reînceput eforturile de a vinde participaţia majoritară la o unitate poloneză după ce a fost abordată în acest sens de unul sau mai mulţi posibili cumpărători.

Băncile sunt câştigătoare în actualul cilcu de creştere economică. Economiile regiunii înregistrează cele mai rapide avansuri din Uniunea Europeană. Spre exemplu, România a crescut cu aproape 9% în al treilea trimestru, livrând astfel cea mai mare surpriză. Şi Polonia şi Cehia, economii mult mai mari, au avansat rapid, cu circa 5%.Ungaria nu şi-a dezminţit renumenele de economie care  creşte mai lent, însă a avansat cu 3,8%, mai rapid decât ritmul mediu de 2,5% din zona euro.

„Consumul puternic, creşterea salariilor şi înăsprirea prudentă a politicii monetare în ţări precum cehia, România şi Polonia se numără printre tredurile principale care vor sprijinii foarte mult sectorul“, crede Gunter Deuber, economist la Raiffeisen.

Băncile sunt ajutate şi de faptul că politicienii din regiune au încetat să le mai trateze ca surse de cash pentru promisiunile lor electorale. Ungaria a redus suprataxa aplicată sistemului bancar şi şi-a finalizat procesul costisitor de curăţare a creditelor ipotecare în monedă străină. Parlamentarii polonezi au îngheţat legislaţia privind coversia creditelor care ar fi împins unele bănci spre pierderi şi s-au concentrat pe legi mai puţin costisitoare pentru a-şi ajuta pe debitorii cu cele mai mari probleme. Însă pericolele legislative nu au dispărut complet, mai ales în Polonia şi Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO